Hirdetés

Nem tudod nézni a tűzijátékot? Sebaj, itt vannak a legjobb videojátékos tűzijátékok és tűzijátékos videojátékok!

|

Sokan kíváncsiak rá, de nem mindenki tudja a helyszínen végignézni az augusztus 20-ai tűzijátékot, a tévéközvetítés pedig képtelen visszaadni az élményt. De szerencsére itt vannak nekünk alternatívaként a videojátékok.

Hirdetés

Eredetileg 2018-ban született írásunkat annak idején a Wikipedia vonatkozó szócikkének definíciójával indítottuk: a tűzijáték a pirotechnika egyik ágazata, melynek célja a művészi szintű polgári szórakoztatás.

Természetesen nem lenne tisztességes összehasonlítani egy gondosan megkoreografált, nem ritkán zene ritmusát követő, 20-30 perces kompozíciót a szülinapi zsúrokon és céges bulikon ötletszerűen eldurrantott rakéták nyújtotta szerény látvánnyal, de ez nem változtat azon, hogy mi, emberek álmélkodva bámuljuk, ha valami felrobban. Szinte gyermeki rajongással tapasztjuk rá szemünket a sötét égbolton gyúló tűzvirágokra.

Hirdetés

Ilyenkor talán még azt is eltűrjük, ha a nagy tolongásban rálépnek a lábunkra, illetlenül tarkón tüsszentenek, vagy óvatlanul vesén könyökölnek. De nem mindenkinek húzódik ilyen magasan az ingerküszöbe, van aki nem tudja és nem is akarja elviselni a közösségi tűzijátéknézéssel járó kellemetlenségek sorát.

Elsősorban rájuk gondoltunk, amikor ez az összeállítás készült, és persze azokra is, akik örömmel kimennének a rendezvény helyszínére, de valamilyen okból nincs rá lehetőségük. Nekik ajánlunk most pár játékot, amelyeknek köszönhetően jórészt interaktív formában átélhető a pirotechnikai szakember által prezentált művészi szintű polgári szórakoztatás. Csodás meghatározás, még mindig imádjuk.

Fireworks Simulator

Talán nem túl meglepő, hogy van tűzijáték szimulátor is a világon, a gondos tervezés, előkészítés, majd a magával ragadó végeredmény minden leendő művészi pirotechnikus tökéletes játszótere, csak egy PC szükséges hozzá. A realisztikus látványhoz nem árt valami erősebb hardver, meg 4K kijelző, akkor meg is alázhatjuk a valódi durrogtatás élményét.

Fireworks Mania - An Explosive Simulator

Miért pont a tűzijáték szimulátorok szegmense lenne egyszereplős piac? Öldöklő versenyről ugyan nincs szó, de a konkurencia fejlesztésre és egyedi megoldásokra sarkallja az egymással rivalizáló stúdiókat. Ennek eredményeként a Laumania alkotásában stilizált, alacsony poligonszámú környezetben játszhatunk a rendelkezésünkre bocsátott pirotechnikai eszközökkel.

Batman: Arkham Asylum

Egy átbunyózott éjszaka és megannyi megfejtett rejtvény után a Rocksteady elsőrangú akció-kalandjában elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor már nincs sok hátra a fináléig, az elmegyógyintézetet terrorizáló Joker pedig látványos tűzijátékot rendez a tiszteletünkre, sőt fogdmegjei díszsorfalat állnak, és nem támadnak ránk, ha nem bántjuk őket. Igaz, ha minden achievementet meg akarunk szerezni, muszáj lesz elsőként ütünk.

Hitman

Mire jó még a tűzijáték a háziállatok riogatásán kívül? Természetesen figyelemelterelésre, hiszen amíg mindenki az eget bámulja, senkinek sem tűnik fel, ha valaki hirtelen megtér teremtőjéhez, mint a 2016-os Hitman párizsi küldetésében.

Boom Boom Rocket

Valójában ez egy ritmusjáték volt az Xbox Live Arcade hőskorában, ahol még saját zenékkel is lehetett dúsítani az élményt, és az adott zene ütemére kellett a fellőtt tűzijáték rakétákat felrobbantani. Egyszerű és nagyszerű móka, ami idővel frusztrálóan nehéz lett, de ez nem von le semmit hangulati értékéből.

Fantavision

Annak idején a PlayStation 2 Katsuyuki Kanetaka csodás látványvilágával mutatta meg, mire is képes a konzol (először tech demóként), 2000-ben ez bizony csodás vizuális élmény volt, ráadásul a real-time puzzle mókát egyedül és versus módban is szórakoztató volt játszani.

Fallout 4

Nyilván nem a tűzijáték az első, amit a Fallout 4 kapcsán vizionál az ember, de jó tudni, hogy a Contraptions DLC segítségével a művészi szintű polgári szórakoztatás is biztosított. Hiszen ki ne akarna egy tökös apokalipszis után a mutánsok gyűrűjében urizálni kicsit? Tutorial is van az építkezéshez a videóban, nézzétek:

Forza Horizon játékok

A szabadság érzéséhez és a fesztiválhangulathoz óhatatlanul is hozzátartozik a tűzijáték szépsége, a Forza Horzion 2-ben és 3-ban is láthatunk csodás látványbombákat, megfelelő zenékkel vegyítve egészen meditatív élmény.

Minecraft

Valaki komolyan azt hitte, hogy a Minecraftban nem lehet bármit megtenni? Persze, hogy itt is van tűzijáték, ráadásul itt még zenével is feldobják nekünk az élményt, hogy meglegyen a közszolgálati tévé hangulata.

Assassin's Creed II

Európában a reneszánsz idején komoly partikellék volt a tűzijáték, nem csoda, hogy az Assassin's Creed II játékban is szerepet kapott hangulatelemként, Ezio legnagyobb örömére, a videó végén csodálható a látvány:

Fireworks

Kicsit kopottas emlék, de volt PlayStation Vita konzolra egy ingyenesen letölthető AR alkalmazás, amellyel (nem túl meglepő módon) tűzijátékot lehetett csiholni a handheld kijelzőjére, összesen 152 féle rakétatípussal. Az Exient Entertainment munkája mégsem maradt fenn a halhatatlan videojátékok listáján, nem is értjük, miért. Hiszen mint tudjuk, a művészi szintű polgári szórakoztatás fontos dolog.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Dishonored

Helyszínválasztásban és küldetésstruktúrában túltett ugyan elődjén a 2016-os Dishonored 2, azért a sorozatot útjára indító első résznek is akadtak emlékezetes missziói. Az egyik legizgalmasabb az, amelyben a Boyle nővérek álarcosbáljára bejutva kell kinyomoznunk, hogy hármójuk közül melyikük támogatta a császárnő meggyilkolásával végződött összeesküvést. A széria szokásához híven szabad kezet kapunk, bárkit taccsra vághatunk, de úgy is célt érhetünk, hogy senkinek, még a cselszövőnek sem ontjuk vérét. A nem várt izgalmakhoz (párbajba is keveredhetünk) fényűző környezet, a legdrágább kelmékbe öltözött vendégek, ínycsiklandó fogások és a hangulatot megalapozó pazar tűzijáték társul.

Far Cry 6

Megtévesztő neve ellenére a tűzijáték nem játék, gyermek kezébe nem való, sőt igazából felnőttekébe sem. Okkal szabályozzák szigorúan a pirotechnikai eszközök használatát, de ellenére minden évben előfordulnak általuk okozott sérülések, olykor egészen súlyosak is. Azt, hogy a tűzijáték akár fegyverként is használható, már a Ubisoft nyitott világú lövöldéje is megmutatta: a házilag barkácsolt gyilokszerszámból kilőtt rakétákkal ugyanúgy ártalmatlaníthatunk kutyákat, mint az elnyomó rezsimet hatalmon tartó katonákat, sőt még járművek felrobbantására is alkalmasak.

The Witcher 3: Wild Hunt

Érthető, hogy kedvelik a játéktervezők az olyan küldetéseket, amelyek egy-egy nagyszabású társadalmi összejövetelre (kortól és közegtől függően bálra vagy partira) invitálják a játékost. Ha szerepjátékról van szó, mint amilyen a The Witcher 3: Wild Hunt, akkor egy álarcosbál például tökéletes helyszíne lehet egy körömrágós gyilkossági ügynek, birodalmak sorsát meghatározó politikai intrikáknak, plusz arra is alkalmas, hogy esetleg közelebb kerüljenek egymáshoz a főbb szereplők. Jelen esetben Geralt és a kissé illuminált állapotban lévő Triss között csattanhat el egy romantikus csók az égen nyíló fényvirágok által hangulatossá varázsolt kertben.

A lista persze végtelen, hiszen a Super Mario szintek teljesítésekor, több Final Fantasy jelenetben, a Firewatchban, a Gran Turismo éjszakai pályáin, a Dead Rising 2-ben, a Peggle pályák végén is van tűzijáték, a Geometry Wars: Retro Evolved 2 látványvilága is erre épül például, hosszasan sorolhatnám még nektek, de ha úgy érzitek, hogy valami nagyon fontos maradt ki a felsorolásból, akkor osszátok meg velünk és egymással kommentben.

És ne felejtsétek el: a tűzijáték bomba, a rómaigyertya, a tűzmozsár, a röppentyű, a vízesés égő (tévesen: görögtűz), a szikraszökőkút, a bengál égő és a bombettatelep is azért van, hogy a művészi szintű polgári szórakoztatást segítsék. Élvezzétek, akár a valóságban, akár a virtuális világban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)