Hirdetés

Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, nem teheti még nyomorúságosabbá a játékosok életét Kína

|

A jelek szerint még sokáig érvényben maradnak a kiskorúak játékidejét érintő korlátozások, s még a kiterjesztésükre is jó esély van.

Hirdetés

Kína még 2021-ben üzent hadat a saját játékiparának, amikor a fiatalok játékfüggőségének visszaszorítására hivatkozva drasztikusan lecsökkentette az új címek megjelenésére vonatkozó engedélyek kiadását, valamint heti 3 órában maximalizálta a 18 év alatti gamerek hozzáférését.

A drákói regulák betartatásáért maguk a kiadók és fejlesztők felelnek, amelyek olyan hathatós módszerekkel igyekeznek teljesíteni a totalitárius állam elvárásait, mint az arcfelismeréses bejelentkezés. Az "ördögűzésnek" pedig meg is lett az eredménye: az online játékok szabályozásáért felelős Országos Sajtó- és Kiadóhivatal (NPPA) novemberben közölte, hogy az érintett kiskorúak 75%-a alkalmazkodott az új keretekhez, az 1,4 milliárdos lakosságú országban pedig ezzel meg is szűnt a játékfüggőség problémája.

Hirdetés

Azóta úgy tűnt, hogy az állam enged a szigoron, 2023-ban ugyanis már 175 új játék kapott megjelenési engedélyt, miközben korábban 9 hónapon át egyetlen címnek sem adott zöld utat az NPPA. A jelek szerint azonban a gamerek hiába számítottak az enyhülésre, nemrég ugyanis egyértelmű jelzést kaptak a korlátozások érvényben maradására.

A Kínai Audio-Video és Digitális Kiadói Szövetség (CADPA) egy félhivatalos szervezet, amely névleg a kínai játékipar szereplőit hivatott képviselni, ám ahogy odaát minden, úgy ez is szoros összefonódásban áll az államgépezettel. Így aztán üzenetértékűként fogható fel, hogy a CADPA nemrég tartott konferenciáján a szervezet főtitkára, Ao Ran látványosan kiállt a szigorú szabályok fenntartása mellett.

"A kiskorúak védelme hosszú távú és alapvető munka. A társainknak határozottan végre kell hajtaniuk a szabályozó hatóságok követelményeit [...] és fel kell tárniuk az olyan technikai eszközökben rejlő lehetőségeket, mint például az arcfelismerés."

- mondta Ran a South China Morning Post beszámolója szerint, egyben azt is kijelentve, hogy az iparágnak "tovább kell javítania a védelem szintjét" és "meg kell erősítenie" a vonatkozó intézkedéseket.  Magyarán az állam nem tekinti befejezettnek a munkát, ami persze nem is különösebben meglepő, hiszen várható volt, hogy a politika tartós változást szeretne elérni a kiskorúak és a videojátékok viszonyában.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Az igazán érdekes kérdés ezért az, hogy vajon milyen további szigorításokra számíthat a 18 év alatti célközönség, de a főtitkár szavai alapján mi elsősorban még hatékonyabb biometrikus azonosítási módszerek bevezetésére tippelünk, melyekkel nehezebb lesz megkerülni a heti 3 órás limitet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)