Hirdetés

Több mint 2000 nőnek fizet kártérítést a nemi diszkriminációért perelt Riot Games

|

Hivatalossá vált a korábbi megegyezés, közel 40 milliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie a Riot Gamesnek.

Hirdetés

A filmes világból indult #MeToo-mozgalom hamar elérte a játékipart is, így az elmúlt években sorra robbantak ki a különböző, munkahelyi szexizmusról és nők elleni diszkriminációról szóló botrányok a kisebb-nagyobb cégeknél. Az egyik legsúlyosabb ügy a League of Legends mögött álló Riot Gameshez köthető, amely ellen még 2018-ban indítottak csoportos pert az elégedetlen munkavállalók.

A felperesek eredetileg 10 millió dolláros kártérítést követeltek, de az Activision-Blizzardot is bíróság elé citáló kaliforniai hatóság, a DFEH fellebbezése 400 millióra srófolta az összeget. A Riot végül tavaly decemberben 100 millió dollárra alkudta le a kártérítést, a megegyezés viszont csak a napokban vált hivatalossá, miután az Axios beszámolója szerint elfogadta az illetékes bíróság.

Hirdetés

A hazai valutára átszámolva csaknem 40 milliárd forintos összeget több mint 2000 női alkalmazott körében utalják ki, egyénenként változó 4 és 5 számjegyű kifizetések formájában. A támogatás megközelítőleg fele-fele arányban oszlik meg a 2014 óta felvett teljes munkaidős dolgozók és a külsős szerződéssel besegítők között, mindkét tábor nagyjából 1000 főt számlál.

A Riot emellett beleegyezett, hogy a következő 3 évben felülvizsgálják a vállalat működését, melynek keretében egy külsős szereplő fogja ellenőrizni a férfi és a női kollégák közötti fizetéskülönbségeket, a stúdió pedig köteles lesz változtatásokat eszközölni, ha hiányosságokra derül fény. Végezetül, a Riotnak állandó szerződést kell adnia 40, átmeneti megbízással foglalkoztatott női munkavállalónak a mérnöki, művészeti és minőségbiztosítási területeken.

"Példát teremtettünk arra, hogy elfogadhatatlan a videójátékos cégeknél elharapózó szexista viselkedés, s hogy amikor a vállalatok nem hajlandóak érdemben foglalkozni vele, a nőknek van lehetőségük az igazságszolgáltatásra."

- mondta Jes Negrón ex Riot-alkalmazott, az egyik felperes, aki reméli, hogy az ügy az egész iparág számára "ébresztőül" szolgál majd.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)