Hirdetés

Egy szakértő szerint is hihetőek voltak a Vajákban látható kardpárbajok

|

Noha a Netflix sorozatában a látvány oltárán sokat feláldoztak a realizmusból, ennek ellenére igen jó pár eleme hasonlít ahhoz, amit egy valódi középkori csatában láthattunk volna.

Hirdetés

Kétségtelen hogy Henry Cavill fizikumát sokan irigyeljük; a színész komoly izomzatot szedett magára szerepiért, erre pedig Ríviai Geralt eljátszásához is szüksége volt. Egy szakértő szerint a Vaják nem csak szórakoztató volt, de a benne látható harci koreográfiák is meglepően hasonlítottak ahhoz, ahogy a középkorban összecsaphattak a viszálykodó felek. 

Hirdetés

Gregory Mele az európai harcművészetek kutatója és oktatója Chicagóban, emiatt kicsit máshogy tekint a fantasy sorozatok és filmek párbajaira, ahogyan az átlag néző. Kicsit késve ugyan, de lepörgette a Netflixen futó Vajákot és elmondása szerint az abban található csatajelenetek meglepően hihetőek voltak. Külön kiemelte a sorozatban látható kardokat, amik szerinte kifejezetten élethűre sikerültek:

"Geralt egy viszonylag rövid hosszúkarddal vív a sorozatban, egy olyan kard fantasy megfelelőjével, ami az 1400-as években még létezhetett is."

Elmondta, hogy ezek mind markolatukban, mind kialakításukban meglehetősen valósághűek, noha Mele úgy gondolja, hogy a pengéjük kicsit rövid, de ennek ellenére az egyik legjobb penge, amit fantasyban láttunk. 

A koreográfiákra is volt néhány dicsérő szava, viszont itt már több kivetnivalót talált. Szerinte Geralt kardvívó stílusának kialakítása közben jó munkát végeztek a koreográfusok, a dinamikus csapások, a hárítások és fordulatok nem csak látványosak, de a harc szempontjából is effektívek. Ami viszont szerinte nem kifejezetten volt jellemző egy középkori harcra, hogy a vívók fordítva fogják a kard markolatát.

Ez még ha elő is fordult, közel sem annyiszor, ahányszor a sorozatban láthattuk, mivel nem kifejezetten hatásos a való életben.

"Attól tartok, hogy Geralt harcstílusának ez a része sokkal inkább a '80-as évek nindzsafilmjeire vezethető vissza, mintsem a történelmi kardforgatásra."

Azt viszont hozzátette, hogy egy koreográfusnak nem az a dolga, hogy korhű legyen, hanem hogy látványos harcokat rakjon össze, így számára meglepő volt, hogy a Vajáknál ennek ellenére kevés kivetni valót talált.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)