Mission: Impossible - Leszámolás - Első rész kritika - Tom Cruise a mozi utolsó védvonala

|

Tom Cruise a Top Gun: Maverick után a Mission: Impossible - Leszámolás első részével ismét bebizonyította, hogy a nagyszabású akciófilmek kora nem áldozott le, és a mozinak van létjogosultsága a streaming mellett is.

Az eredeti Mission: Impossible tévésorozatot anno nem sokan ismerték hazánkban, lévén ezt a szériát Magyarországon még soha nem sugározták. Az IMF, azaz Impossible Mission Force nevű nem hivatalos CIA-szerv kalandjaiban itt még a Peter Graves által alakított csoportvezető, Jim Phelps, no meg persze az alá tartozó ügynökök bevetéseit láthattuk. A sorozat 1966 és 1973 között futott, összesen 171 epizóddal zárta pályafutását, de 1988-ban már érkezett is a folytatás, ez nálunk is tévébe került Szupercsoport, majd később M:I - Az akciócsoport címmel. 1990-ben 35 epizód után búcsúzott a második felvonás, de a franchise története még messze nem ért véget.

Jött egy bizonyos Tom Cruise, aki annyira rajongott a sorozatokért, hogy megvette a Paramount Picturestől a jogokat, saját cégével készítette el a filmváltozatot, és lássatok csodát, a főszerepet is saját magára osztotta. Az 1996-as filmben immár a fiatal Ethan Hunt ügynök, vagyis Cruise volt a központi figura, sőt egészen odáig merészkedtek, hogy a korábbi protagonistából, a csapatot vezető Jim Phelpsből árulót csináltak - a karaktert eredetileg eljátszó Peter Graves elvileg épp ezért nem volt hajlandó visszatérni, helyét Jon Voight vette át. A Mission: Impossible pedig nem csak minden idők egyik legemlékezetesebb filmes dallamát hozta el nekünk, hanem útjára indított egy nagysikerű filmes szériát, aminek a Mission: Impossible - Leszámolás - Első rész képében immár a hetedik inkarnációja érkezik a mozikba. De mire képes az immár 61 esztendős Tom Cruise abban a franchise-ban, amit saját képre formált, és sokak szerint gyakorlatilag önnön egóját fényezi vele epizódról epizódra? Nos, a helyzet az, hogy a Top Gun: Maverick után Cruise megint megcsinálta, sikeresen leszállított nekünk a tőle elválaszthatatlan rendezővel, Christopher McQuarrie-vel egy olyan akciófilmet, ami még 2023-ban is bizonyítani tudja a mozik létjogosultságát az iparban.

Tom Cruise és az adrenalin örök szerelme

Cruise és McQuarrie közös kapcsolata nem tegnap kezdődött, hiszen az utóbbi írta a színész olyan filmjeinek forgatókönyvét, mint a Valkűr, A holnap határa, vagy az a Jack Reacher, mely esetében már a rendezői székbe is behuppant. A 2017-es A múmiának is ő volt az írója, de biztosan sokkal szívesebben emlékeznek mindketten a 2015-ös Mission: Impossible - Titkos nemzetre, vagy a 2018-as folytatásra, a Mission: Impossible - Utóhatásra. Mindkét filmet Christopher McQuarrie írta és rendezte. Nem lehet véletlen, hogy a 2021-ben bemutatott Top Gun: Mavericket is ő írta, anno Cruise ezen moziját nem kevés kritikában emlegették a klasszikus vetítőtermek megmentőjeként, egy olyan filmként, ami sikeresen aláhúzta, hogy bármilyen erős is legyen a streaming, nem áldozott még le a mozi kora. És az a helyzet, hogy ugyanerre erősített rá most a sokszorosan elhalasztott, és egyébként is nagyon hosszú ideig készülő Mission: Impossible - Leszámolás első felvonása is. Azért csak első, mert tudatosan kettébontották a filmet, a lezárásra nagyjából egy év múlva számíthatunk majd.

Nyilván a film lassú elkészültéhez nagy mértékben hozzájárult a koronavírus-járvány és az ehhez kapcsolható általános filmipari csúszás, de egyetlen pillanatig sem szabad elfelejteni: ebben a franchise-ban az a Tom Cruise a főszereplő és egyúttal az első számú döntéshozó, akit a hatodik X sem riaszt el attól, hogy még mindig ő maga csináljon meg szinte minden kaszkadőrmutatványt a filmjeiben. Nem volt ez másként a korábbi részekben sem, mindig Cruise lógott le sziklafalakról, toronyházakról vagy épp repülőgépekről. Van a Leszámolásban egy jelenet (nem tekinthető spoileresnek, hiszen milliószor láthattuk már a konkrét werkanyagokat is róla), mely során Ethan Huntnak motorral kell lehajtania egy sziklaoromról, hogy aztán a levegőben gyorsan kibontsa ejtőernyőjét, és azzal haladjon a cél felé. Nos, ezt a jelenetet valóban Cruise-zal fogatták le. A beszámolók szerint nagyon hosszú tervezés előzte meg a forgatást, sőt nem sokkal a munkálatok megkezdése előtt még az a kamera sem létezett, amivel végül rögzítették a képsorokat. Tom Cruise több mint egy évig készült különböző komoly edzésekkel arra, hogy képes legyen mindezt megcsinálni.

Megérte ennyi pénzt, időt és energiát szánni egyetlen jelenetre? Ezt nyilván a bevételi mutatók döntik majd el, de maradjunk annyiban, tökéletesen működött volna a motoros ugratásból bázisugrássá avanzsáló kunszt nélkül is a film. A Mission: Impossible szériát azonban épp ezek az "over the top" megoldások teszik egyedivé. Hiába tudjuk, hogy igazából mindez öncélú és nem a nézőnek, hanem Cruise-nak van szüksége erre, a végeredmény mégsem lesz annyira hatásvadász és kellemetlen, mint mondjuk egy Halálos iramban-film.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Pedig a párhuzam egyáltalán nem indokolatlan. Vin Diesel és Tom Cruise is legyártott saját magának egy-egy filmsorozatot, csak épp míg az egyik széria megmaradt a pejoratív sztereotípiák popcornos böfögéssel fűszerezett mintapéldájának, az utóbbi ízig-vérig klasszikus akciófilm tudott maradni. Azzal együtt persze, hogy akiknek az előző hat rész sem tetszett, azoknak teljesen felesleges lesz beülni a hetedikre, hiszen azon túl, hogy Ethan Hunt még magasabb helyekről ugrik le, nem sok változott.

A hetedik lehetetlen küldetés

Maga a sztori hibátlanul beilleszthető a korábbi sormintába: Ethan Hunt ismételten kap egy önmegsemmisítő üzenetet, melyből kiderül, hogy ha elvállalja, újra meg kell mentenie az egész világot, de ha lebukik vagy elbukik, senkire sem számíthat. A csavar ezúttal annyi, hogy bár van egy emberi antagonistánk az Esai Morales által alakított Gabriel személyében, a valódi főgonosz nem más, mint az Entitás néven emlegetett mesterséges intelligencia. Igen, az új Mission: Impossible már annál a jövőképnél tart, amitől napjainkban egyre többen rettegnek, jön egy MI, és úgy dönt, köszöni szépen, inkább öntudatra ébred, függetleníti magát az emberiségtől. Az Entitást eredetileg abból a célból hozták létre, hogy be tudjon férkőzni bármilyen rendszerbe, szabotálja azt, majd nyom nélkül eltűnjön, de mára már teljesen elszabadult, a nagy kérdés pedig az, hogy végül kinek a kezébe kerül, hiszen ő gyakorlatilag a legpusztítóbb fegyver, amit az ember valaha is alkotott. 

Mondanunk sem kell, küldetése során Hunt ezúttal sem lesz egyedül, a régi ismerősök közül csatlakozik hozzá Luther, Benji és Ilsa Faust, illetve újoncként fontos szereplője lesz a sztorinak egy tolvaj, Grace, akinek a szerepét Hayley Atwell kapta meg. A régi motorosok sora még bővíthető, fel fognak bukkanni korábbi karakterek, de senkit se tévesszen meg ennyi mozgatott sakkfigura, a fókusz végig kizárólag Hunton van - bármennyire is próbálja a film erőssé tenni Grace szálát is. Ez viszont így van rendjén. Ha már Tom Cruise felépített magának egy ekkora filmes franchise-t, ne vegyük el tőle, hogy sütkérezhessen is a rivaldafényében. 

A Mission: Impossible történetének legfontosabb, egyúttal legjobb döntése volt, hogy elengedték az eredeti koncepciót, miszerint minden új részt más és más, teljesen egyedi látásmóddal rendelkező rendező kezébe adnak, ezáltal biztosítják a folyamatosa megújulást. Sokkal, de tényleg sokkal jobban működik az a recept, ahogy Christopher McQuarrie víziója bontakozik ki egyre jobban, mivel ő tényleg meg tudja oldani azt a nem mindennapi feladatot, hogy filmről filmre emelje a tétet, és ez nem csak a kaszkadőrmutatványok esetében érhető tetten. 

Szintén abszolút pozitívumnak tekinthető, hogy a Mission: Impossible - Leszámolás nem akar több lenni egy akciófilmnél, ennek az állításnak minden pro és kontra hozadékával tudatosan együtt is él. Nincs bájolgós szerelmi szál, nincs negyvenkilenc indokolatlan, ingujjból előrángatott fordulat, nincsenek hátborzongatóan vicceskedni próbáló egysorosok, pontosan azt kapják a rajongók, amiért beültek a terembe, csak épp ezt ésszel, okosan megkomponálva, a hihetetlen léptéket is úgy adagolva, hogy ettől még ne váljon a produktum bazárivá. 

Kíváncsian várjuk, hová tudja majd egy év múlva mindezt fokozni Cruise és McQuarrie, annak tekintetében ugyanis nincsenek kétségeink, hogy az eddigi tendencia nem áll meg, és a nyolcadik részben mindenből még többet, még nagyobbat, még látványosabbat kapunk. Az ilyen akciófilmekért még mindig érdemes mozijegyet venni, minden másra meg tényleg ott van a streaming.

Ha már ti is láttátok a Mission: Impossible - Leszámolás - Első részt, lent a kommentek között mindenképp meséljétek el saját véleményeteket is a filmről!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)