Hirdetés

25 év után találták meg James Bond ellopott Aston Martinját

|

Nem csak a filmvásznon alakult kalandosan a Goldfingerben használt járgány története.

Hirdetés

Walther PPK pisztoly és vodka-martini ide vagy oda, James Bond legikonikusabb kelléke vitathatatlanul az ezüst Aston Martin DB5, melynek volánja mögé még a Sean Connery-érában, egész pontosan az 1964-es Goldfingerben pattant be először a brit titkos ügynök.

A széria egyik legjobban sikerült felvonásának tartott mozi forgatása során összesen 4 Astont használtak (köztük a DB5 eredeti prototípusát), melyekből az egyik most 25 évvel azután bukkanhatott fel, hogy ellopták egy floridai raktárból.

Hirdetés

A DP/216/1 alvázszámú modell különlegessége, hogy egyike annak a két járgánynak, amit fel is szereltek a Bond-védjegynek számító kütyükkel, például rejtett géppuskákkal, füstcsövekkel és olajspriccelővel. Az Aston Martint még 1997-ben fújták meg egy floridai reptér raktárából, az elkövetők pedig csak két gumicsíkot hagytak maguk után az aszfalton.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A biztosító 4,2 millió dolláros kártérítést fizetett az akkori tulajdonos Anthony Pugliese-nek, a Bond-járgány utáni hajsza azonban azóta sem ért véget, most pedig úgy néz ki, hogy végre sikerült a nyomára bukkanni. A kereséssel megbízott szervezet, az Art Recovery International csak annyit árult el, hogy valaki egy "privát környezetben" azonosította az autó alvázszámát, valahol a Dubajt, Szaúd-Arábiát, Kuvaitot és Bahreint felölelő területen.

A szervezet vezetője, Christopher Marinello reméli, hogy a jelenlegi tulajdonosa önként visszaszolgáltatja majd a ma már 25 millió dollár (kb. 8, 1 milliárd forint) értékűre taksált DB5-öst.

"Az én irányelvem, hogy minden lehetőséget megadok az ellopott és elrabolt tárgyak birtokosainak, hogy helyesen cselekedjenek. Nem hiszem, hogy a jelenlegi tulajdonos tudta, hogy az autó lopott volt, amikor megszerezte. Most, hogy tudják, úgy gondolom, mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy diszkréten és bizalmasan megbeszéljük, miként tisztázzuk ennek az ikonikus járműnek a tulajdonjogát."

Az évek során számos teória látott napvilágot az autó eltűnésével kapcsolatban. Egyesek például úgy vélték, hogy a biztosítási pénzre utazó Pugliese maga szervezte meg a lopást, mások pedig arra fogadtak, hogy egy Bond-filmbe illő rosszfiú finanszírozta az akciót. Az elméleteket nagyban táplálta, hogy a biztosító 100 ezer dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki.

Habár a Nincs idő meghalnival véget ért Daniel Craig-érában előszeretettel használták a készítők, az 1965-ös Tűzgolyó után egészen az 1995-ös Aranyszemig kellett várni, hogy a legendás Aston ismét feltűnjön a Bond-szériában. A sorozat hivatalosnak tekintett (vagyis az Eon Productions gondozásában készült) 25 felvonásából egyébként összesen 8 filmben láthattuk a brit autóipar büszkeségét.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)