Hirdetés

A hihetetlen Hulk - filmkritika

|

Hatalmas, zöld és nagyon mérges, az öklével pedig még a betont is beszakítja. Ki lenne más ő, mint a Hihetetlen Hulk, alias Edward Norton?

Hirdetés

A képregényes/szuperhősös filmeknek idén igazi aranykorát élhetjük, hiszen nem is olyan régen láthattuk a Transformers mozit, aztán az Iron Mant, közvetlenül utána Indy bácsi is befigyelt, most pedig itt a Hihetetlen Hulk, júniusban pedig vár ránk a Denevér. Szinte egymást tapossák tehát ezek a filmek, csak az a nagy kérdés, hogy melyiknél érdemes rászánni magunkat, hogy elbandukoljunk érte a moziba? Egy biztos: a Hihetetlen Hulknál megéri - még ha nem is tökéletes a film...


Amiről már csak „hulkan" beszélnek a Paramountban...
2003-ban készült már egy Hulk mozi Ang Lee rendezésében, azonban az olyan fokú kudarcot vallott, hogy a Marvel kirúgta a teljes stábot, és egy teljesen új alapokra épülő „folytatással" bízta meg a Paramountot. Bizony, még a „folytatás" is idézőjeles: bár ez a film nagyjából az előző eseményei után játszódik, ugyanakkor az új stábbal leforgatott flashbackeken keresztül láthatjuk a nyitó képsorokban, hogy mi történt a szerencsétlen Bruce Banner professzorral, aminek következtében Hulkká vált. A film tényleges kezdeténél Banner (Edward Norton) a távol-keleten bujkál és egy gyári munkás álcája alatt próbálja kideríteni, hogy mi lehet az ellenszere átváltozásának. Ebben egy rejtélyes tudós is a segítségére van, akivel az interneten keresztül tartja a kapcsolatot. Banner azonban nem sokáig maradhat itt rejtve: Thaddeus Ross parancsnok (William Hurt) és legprofibb kommandósa, Emil Blonsky a nyomára akadnak és hamarosan véres hajsza indul az ingerültség hatására bármelyik pillanatban Hulkká váló Banner után. Blonsky-t egyébként hamarosan személyes célok is vezérlik: ő maga is szuperlénnyé szeretne válni... Banner csak egyetlen emberben bízhat igazán: egykori szerelmében, Betty Ross-ban (Liv Tyler), aki történetesen Ross parancsnok lánya. Az őrült hajsza hamarosan Hulk zúzássá fajul...


Köszönjük Edward!
A Hihetetlen Hulk sztorija kétségtelenül jobb, mint az előző filmmé, és ezt nagymértékben köszönhetjük a rendezőnek, illetve Edward Nortonnak is, hiszen mindannyian óriási Hulk és képregény rajongók. Nortonon látszik, hogy nagyon komolyan vette szerepét és tényleg igen meggyőző, mint a meggyötört, de mégis végsőkig elszánt Bruce Banner, aki hiába is próbál saját alteregója ellen küzdeni, a szörny mégis átveszi felette az uralmat.
A másik kiemelendő színész Tim Roth, aki úgyszintén profi a kissé már lepukkant, egykor még profi kommandós szerepében, aki mindenre hajlandó, csak hogy ő is szuperlénnyé válhasson. A még mindig rendkívül szép Liv Tyler már egy kicsit harmatosabban játssza, az örökké aggodalmas ábrázatú Betty Ross szerepét, de mondjuk az is igaz, hogy a forgatókönyv nem sok teret adott színészi játékának. A leggyengébb láncszem egyébként William Hurt, aki meglepően halovány Ross parancsnok figurájaként. Nem lóg ki nagyon azért a filmből, de egy-két csúcsjelenetben nem igazán képes a megfelelő töltetet hozni, ami kicsit szomorú egy ilyen színészveterántól...


Hulk vs. US Army
Hopp, a színészek taglalása közben jól el is kanyarodtam a sztori minőségének ecsetelésétől. Nos, a Hulk története - bár tényleg jobb, mint a 2003-as filmmé - összességében nem eget rengetően érdekfeszítő. A szokásos elemeket találhatjuk benne: Hulkot egy kísérlet eredményének tartják, egy szuperkatonának, ezért Ross ezredes egyfolytában üldözi, eközben pedig zöld barátunk környezetét és a hadsereg harci állományát (katonák és járművek including) alaposan leamortizálja, ahogy azt kell. A jelenetek általában véve rendkívül látványosak, de nem olyan észveszejtően fantáziadúsak, kivéve a végső párbajt az Abomination és Hulk között, mert az tényleg minden pénzt megér.


CGI FTW?
A filmben használt CGI effektek igen jó minőségűek, természetesen főleg magára Hulkra igaz, aki sokkal „Hulkosabb" lett, mint az előző filmben. (Tehát pont olyan méretű és úgy néz ki, mint az eredeti Marvel képregényekben - erre a stáb nagyon ügyelt.) Emellett az összes akciójelenet és átalakulásos ott van a topon - utóbbiaknál látni fogjuk azt is, ahogy Norton a szemünk előtt alakul át fokozatosan Hulkká. A legütősebb technikai téren is Hulk és az Abomination összecsapása.


Folytatása következik?
Edward Norton jól vizsgázott: az ő Hulkja tényleg megérdemli a „hihetetlen" jelzőt. A sztori ugyan elég kiszámítható, de azért érdekes, a látvány a helyén van, a színészek általában véve jól alakítanak. Ha nem is katartikus élmény ez a film, de szerintem érdemes miatta elzúzni a moziba.

88%

GameStar

A film trailerje:

Edward Norton interjú:

Liv Tyler interjú:

 

„ROAAAAAAR!!!!!!”

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)