Hirdetés

Amerikába jöttem 2. kritika - 33 év túl nagy szünet?

|

Végig lehet lötyögni az 1988-as Amerikába jöttem film folytatását, de vajon mit tud nekünk mutatni egy kultikus klasszikus leporolása?

Hirdetés

Szokás mondani, hogy "évtizedekig vártunk ennek meg annak a folytatására, de most végre itt van". Hogy ki várta tényleg majd' 33 évig az Amerikába jöttem folytatását, az már egy kényesebb kérdés, mert akik szerint az eredeti film gyenge volt, azok köszönik szépen, eddig is megvoltak Akeem herceg felélesztése nélkül, akik meg - velünk együtt - rajongtak a Szexi csokoládé hangulatért, és a tényleg legendás magyar szinkron minden mondatát fejből fújják, azok persze dörzsölték a tenyerüket, hogy Eddie Murphy össze tudta trombitálni az egész csapatot. Kár, hogy ezzel igazából egy osztálytalálkozó lötyögésének szintjét sikerült csak elérni, gyakorlatilag messze alulvállalva azt a szintet, amitől egy újabb generáció szerethetné meg a korszellemet újító herceg történetét és kiváló karaktereit. 

Hirdetés

Magát a filmet csak az elmúlt pár évben kezdték el gyártani, a járvány miatt viszont sokan így is egy örökkévalóságnak élték meg, mire az Amazon Prime Video kínálatában nagy nehezen debütálni tudott (halkan jegyeznénk meg, hogy néhány friss Amazon-premierrel ellentétben immár magyar felirat nélkül, amivel sikerült minimálisra csökkenteni a hazai nézőközönség befogadókészségét). Az Amerikában jöttem 2-höz az 1988-as film összes fontosabb szereplőjét sikerült összeverbuválni, még Zamunda királyát, azaz James Earl Jonest is, és gondolhatnánk, ennyivel már meg is van a tökéletes nosztalgia, hiszen ha régen szerethető volt ez a csapat, akkor most mi mehet félre?

Például a történet. Mármint nyilván adja magát, hogy az évtizedekkel ezelőtti happy end fényében most valami új feszültség kell, ahol a letűnt korok hagyománya ismét összecsaphat a modern kor útkeresésével, de ma már ez kicsit többrétű probléma, mint amikor a nyolcvanas évek végén még Pretty Woman szinten tudott csak betörni a feminizmus kérdése, de végül is a herceg elvitte magával szíve választottját. Ehhez képest most az alapszitu az, hogy fiú trónörökösre van szükség Zamundában, mert Akeemnak csak lányai vannak, és a helyi szokások és az aktuálpolitikai helyzet erőteljesen megköveteli a vérvonal fenntartását. 

A király megtudja, hogy három évtizeddel ezelőtt fattyat nemzett (pontosabban: az egyik queensi randija anno bedrogozta és kvázi megerőszakolta őt - bocs, kihasználta az alkalmat, az ölébe ült és meglovagolta). Így hát ő és a jó öreg Semmi (Arsenio Hall) Amerikába rongyol, és miután meglesz a fiú, Lavelle (Jermaine Fowler) és pereputtya, gyakorlatilag egy Neveletlen hercegnő sztori bontakozik ki, ami sokkal soványabb poéngyárat nyit, mint amit az első rész nyújtani tudott, és sajnos Murphy sem tud kibontakozni ebben a szorult apahelyzetben.

Némi bonyodalmat persze teremtenek a szomszéd militánsok, élükön mindig hülyén vonuló vezetőjükkel, Izzivel (Wesley Snipes, aki azért remek választás volt erre), avagy a korábban Akeem számára kiszemelt, ugatós menyasszony bátyjával, de az is felvet némi kérdést, hogy Akeem elsőszülött lánya, Meeka (KiKi Layne) ugyan miért is ne örökölhetné majd meg Zamunda törvényei ellenére is a trónt. Teljesen kiszámítható vonalak és konfliktusok ezek, amiket csak néhol borít be a nosztalgia édes szirupjával pár ismerős karakter vagy helyzetkomikum, de hát ugyanazt látni öregebben pont olyan kopottas, mint a molyszagú érettségi zakó, amit magunkra erőltetünk egy osztálytalálkozóra. 

Például a film egyik tételmondataként is értelmezhető, amikor is azzal "viccelődnek" (azért nagy térdcsapkodásokra ne számítsatok ezalatt a szűk két óra alatt), hogy az amerikai filmipar lényegében csak szuperhősökből, feldolgozásokból, no meg régi darabok felesleges folytatásaiból éldegél. Értitek!

Persze azt is el kell mondani az Amerikába jöttem 2-ről, hogy látszólag mindenki, még a cselekmény szempontjából majdhogynem tök feleslegesen szerepeltetett Murphy (aki ehhez képest szinte élete játékát nyújtotta a 2019-es A nevem Dolemite-ban) is jól érezte magát, igyekeznek a rajongókra fókuszálni, és valami bájosat letenni az asztalra legalább, de valahogy az egész teljesen erőtlen marad. Ha szeretted a régit, akkor annál gyengébb az összkép, ha nem szeretted, akkor pedig semmi olyan nem kapsz, amiért megkedvelhetnéd a hercegi (és királyi) lét nehézségeit. 

Az alacsonyabb korhatár-besorolás miatt sokan húzták a szájukat, de igazság szerint nem oszt, nem szoroz ez a döntés, az Amerikában jöttem 2 haknija így is tud kellemes perceket okozni, és nem amiatt lesz szegényes, mert kimarad egy velősebb káromkodás. Ha nem is csont nélkül, de elvergődünk az elkerülhetetlen happy endig, ami után azért nem kezdünk hangos kampányba a harmadik részért. Talán még harminc év múlva sem.

Az Amerikába jöttem 2. (Coming 2 America) már elérhető az Amazon Prime Video kínálatában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)