Hirdetés

Arnold Schwarzenegger szerint a Terminátor már nem sci-fi, hanem valós veszély

|

A színész aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

Hirdetés

Nemrégiben debütált a Netflix által szállított Arnold, amely az osztrák filmsztár, testépítő, politikus és üzletember életét hívatott bemutatni három részben, a sztár egy korábbi könyve alapján. A jól marketingelt minisorozat fogadtatása meglehetősen pozitív volt, és számos izgalmas és érdekes részletet árult el a hírességről, főként a könyvet még nem ismerők számára. Kár lenne vitatni, Arnold az élet több területén is bizonyított, nem egy alkalommal sikerült maradandót alkotnia. Filmes karrierjében minden bizonnyal az áttörést az 1984-es Terminátor jelentette, amelyben először bújhatott az emberi külsővel rendelkező kiborg bőrébe.

A film már a korához képest is egy igen komoly áthallással rendelkezett, melynek központi motívuma a robotok öntudatra ébredése volt. Az idő előrehaladtával és ezzel párhuzamban a mesterséges intelligencia fejlődésével a kérdés egyre inkább előtérbe került, amivel kapcsolatban már több híresség is kifejezte aggodalmait.

Hirdetés

A minap egy sajtóesemény keretein belül Arnold is felszólalt az MI rohamos fejlődését illetően, elmondta, úgy látja, a Terminátor már nem egy futurisztikus dolog többé.

"Ma mindenki retteg a mesterséges intelligenciát övező kérdésekkel kapcsolatban, amiről egyébként senki sem tudja pontosan, hogy hová is tart. A Terminátorban azt láthattuk, ahogy a gépek öntudatra ébredtek, majd fokozatosan átvették az irányítást az emberek felett. Évtizedekkel később mostanra odáig jutottunk, hogy ez lett a valóság. Ez már nem egy futurisztikus dolog vagy egy fantázia, hanem a jelen, amelyben élünk."

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A filmes szférában egyébként már többen is aggodalmukat fejezték ki az MI-t illetően. Nemrégiben például Christopher Nolan fogalmazta meg félelmeit, aki szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fő probléma "nagyon egyszerű", és ahhoz kötődik, hogy a vállalatok arra használják a technológiát, hogy "kibújjanak a tetteikért való felelősség alól". Így vélekedett:

"Úgy érzem, hogy a mesterséges intelligencia továbbra is egy nagyon hatékony eszköz lehet számunkra. Optimista vagyok ezzel kapcsolatban. Tényleg az vagyok. De eszközként kell tekintenünk rá. Aki használja, annak továbbra is felelősséget kell vállalnia érte. Ha a mesterséges intelligenciát emberi státuszba helyezzük, ahogyan ezt egy bizonyos ponton a vállalatokkal is tettük, akkor igen komoly problémákkal kell majd szembe néznünk."

Az MI-t egyébként hollywoodi produkciókban is előszeretettel kezdik használni. Legutóbb például az Indiana Jones és a sors tárcsájában, ahol igen szépen fiatalították meg vele a már 80. életévét töltő Harrison Fordot, de például a Marvel legutóbbi sorozatában, a Titkos Invázióban is alkalmazták, ahol a teljes intro a mesterséges intelligencia segítségével készült.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)