Hirdetés

Elhunyt Cormac McCarthy, a Nem vénnek való vidék és Az út írója

|

A Pulitzer-díjas szerző 89 évesen hagyott itt bennünket.

Hirdetés

Minden idők legnagyobb hatású amerikai regényírói között tartják számon Cormac McCarthyt, aki olyan instant klasszikusokkal tette le a névjegyét, mint mozifilmként adaptált a Nem vénnek való vidék című neo-western, valamint a posztapokaliptikus irodalom alapművének számító Az út, melyből szintén készült már film.

Munkássága összesen tizenkét regénnyel, két színdarabbal, öt forgatókönyvvel és három novellával ér véget, mivel június 13-án, mindössze egy héttel a 90. születésnapja előtt sztrók következtében elhunyt. Halálának híréről fia, John értesítette a nyilvánosságot a néhai író kiadóján, a Penguin Random House-on keresztül. 

Hirdetés

McCarthy első regénye, A gyümölcskertész 1965-ben jelent meg, de ekkor még nem figyelt fel rá a szakma, a nagy áttörésre csak jóval később, 1992-ben került sor. Az ebben az évben kiadott Vadlovak elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat, az író nevét pedig egy csapásra ismertté tette szerte az Egyesült Államokban és az ország határain is túl. Innentől pedig nem volt megállás.

Előbb jött a 2005-ös Nem vénnek való vidék, majd egy évre rá elkészült Az út, a Pulitzer-díjjal jutalmazott posztapokaliptikus történetből a The Last of Us alkotói is sokat merítettek.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)