Hirdetés

Elhunyt David McCallum, az NCIS Dokija

|

A The Man from U.N.C.L.E. sorozattal ismertté vált színész 90 éves volt.

Hirdetés

David McCallum skót származású színész szeptember 25-én, hétfőn hunyt el egy New York-i kórházban természetes okokból - pár nappal azután, hogy megünnepelte a 90. születésnapját.

Fia, Peter nyilatkozatában a legkedvesebb, legnagyszerűbb, legtürelmesebb és legszeretőbb apaként jellemezte őt, aki mindig a családot helyezte önmaga elé, a CBS pedig közleményében tehetséges színésznek és alkotónak nevezte McCallumot, akinek örökségét a családja mellett megszámlálhatatlanul sok film és sorozat őrzi meg az utókornak.

Hirdetés

David McCallum 1933. szeptember 19-én született Glasgowban, szülei bátorítására zenei pályára készült, oboán játszott. Igencsak fiatalon, 13 évesen kamatoztatta a hangját a BBC rádiójánál, és a helyi amatőr színjátszásban is kipróbálta magát, és pár évvel később már főszerepben tűnt fel egy szabadtéri előadásban. Egy évvel később aztán otthagyta az iskolát és besorozták a hadseregbe. Miután leszerelt, a Royal Academy of Dramatic Artba járt Londonba, ahol Joan Collins osztálytársa volt. 20 évesen kapta meg első tévés szerepét a The Rose and the Ring minisorozatban, 1957-ben pedig a The Secret Place-szel a mozikban is megvetette a lábát. 

Egyre több lehetőséget kapott, 1963-ban már A nagy szökésben is láthatta őt a közönség olyan kiváló színészek társaságában, mint Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough és Charles Bronson, de a hírnevet nem ez, hanem az 1964-1968 között futott The Man from U.N.C.L.E. sorozat hozta meg számára Illya Kuryakinként (ez ihlette Guy Ritchie Az U.N.C.L.E. embere című filmjét). Ezt követően olyan produkciókban kapott szerepet, mint a Colditz, a The Invisible Man, az Emberrablók, Az aranyifjú, a Gyilkos sorok, a Cluedo és a Babylon 5, majd 2003-ban, a J.A.G. - Becsületbeli ügyekben bemutatkozott egy másik híres karaktere, Donald "Duckey" Mallard (a magyar szinkronban Doki) is, amiben csak pár rész erejéig láthattuk, az NCIS sorozatban viszont megkerülhetetlen szereplővé vált. 

McCallum szinkronizált is, többek között olyan animációs filmekben szólaltatott meg különféle figurákat, mint a Batman: Gotham lovagja, a Batman: A bátor és vakmerő, A Csodanő és a Batman fia, de dolgozott több videojátékon (Diablo III, FusionFall, NCIS) is. Nyugodjék békében! 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)