Hirdetés

Elhunyt Gát György, a Linda, az Angyalbőrben és a Família Kft. rendezője

|

A film- és sorozatgyártás számos területén kipróbálta magát, színészkedett és forgatókönyvet is írt.

Hirdetés

77 éves korában elhunyt Gát György rendező, forgatókönyvíró, producer, színész és dramaturg. A hírt lánya, Anna osztotta meg a Twitteren/X-en.

"Viszlát, apa! Annyira szeretlek. Még találkozunk..."

- búcsúzott tőle az angol nyelven írt bejegyzésben.

A legtöbben olyan népszerű sorozatok rendezőjeként ismerhetik Gát Györgyöt, mint az 1984 és 1989 között futott Linda, az 1990 és 1991 között sugárzott Angyalbőrben, valamint az 1991-től 1994-ig műsoron tartott Família Kft, de hazai animációs szcéna talán legnagyobb kudarca is az ő nevéhez kötődik, mivel rendezője, forgatókönyvírója és producere is volt a 2007-ben bemutatott Kis Vuknak.

Hirdetés

Gát György 1947-ben született Budapesten, a fővárosban végezte a tanulmányait is, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. Mielőtt belekóstolt volna a rendezésbe, végigjárta a szamárlétrát. Világosítóként és kábelesként kezdett az MTV-nél, később kameraman, majd rendezőasszisztens lett. 1993 és 1999 között a TNG Rt. elnök-vezérigazgatója volt, majd majd a New TNG Productions Kft. élére került ügyvezető igazgatóként, de az ELTE Bölcsészettudományi Kar esztétika-média tanszékén is tanított emellett.

Nem csak a kamera mögött dolgozott, színészként feltűnt A fekete városban (1971), a Végre, hétfő!-ben (1971), A kétfenekű dobban (1978), a Dögkeselyűben (1982) és a korábban már említett Lindában.

Kétszer nősült, első alkalommal a Linda címszereplőjét megformáló Görbe Nórát vette el, akivel 1976 és 1992 között élt együtt. Két gyermekük született, Anna és Márton. Második házassága Gregor Bernadettel mindössze kilenc hónapig tartott.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)