Hirdetés

Filmek kalózkópiáit szállítottak az orosz moziknak, aztán őket is meglopták a kalózok

|

Veszélyben van Oroszország feketepiaci kínálata az engedély nélküli hollywoodi filmekből, miután az egyik legfőbb beszállító a kalózok miatt felfüggesztette a tevékenységét.

Hirdetés

Az Oroszországot sújtó szankciókba a hollywoodi stúdiók is beszálltak azzal, hogy a legújabb filmeket nem mutatják be a mozikban és fizikai adathordozón keresztül sem lehet őket legálisan beszerezni helyben, azonban a filmkedvelő lakosok így sem maradnak ki az újdonságokból. Bennfentesek szerint a kazahsztáni székhelyű WesternRus nevű vállalat azzal foglalkozott, hogy kulcsokat szállított feketén a moziláncoknak, hogy azok bemutathassák a mainstream filmeket. Most azonban a cég bejelentette, hogy határozatlan ideig felfüggeszti a tevékenységét, az okok pedig meglehetősen komikusak a helyzetet nézve: a nagymértékű kalózkodás miatt döntöttek így. 

A WesternRusnak és más beszállítóknak köszönhetően egyes orosz mozik képesek voltak a nagy hollywoodi blockbustereket tökéletes minőségben vetíteni: a kazah forrásokból orosz szinkronizálással ellátott nagyjátékfilmek között olyan gigasikerek is voltak, mint az Avatar: A víz útja. Bár az orosz filmrajongók örültek ennek a "kiskapunak", elkerülhetetlen volt, hogy a kalózok azonnali konkurenciát jelentsenek, így nem volt meglepő például az sem, hogy az Avatar folytatásának másolata - amelyet feltehetően egy oroszországi, engedély nélküli vetítésen rögzítettek - azok között volt, amik miatt virágozni kezdett a helyi filmes feketepiac. 

Hirdetés

Ez leginkább a ProfiCinema című kiadvány által az orosz mozik legfőbb beszállítójának nevezett WestenRus céget érintette érzékenyen, amely olyan kópiákat juttatott el a filmszínházakba, amelyek már átmentek a lokalizáción. Az ügyletek a WesternRus Telegram-csatornáján zajlottak, ahol a vállalat korlátozott ideig használható kulcsokat adott át a moziforgalmazóknak. Az ilyen kulcsok ára állítólag 100 ezer rubel (nagyjából 400 ezer forint) körül volt a premier időszakában, aztán hétről hétre arányosan csökkent az ár a tartalom relevanciájától és frissességétől függően. A kalózkodás azonban betett a WesternRusnak. A ProfiCinema birtokába jutott a vállalat egyik Telegramon közzétett üzenete, amelyben a WesternRus bejelentette, hogy véget vet a mozis vállalkozásának. 

Felfüggesztik az összes korábban bejelentett film behozását, a fő ok pedig állítólag az volt, hogy túl sok csoport illegálisan rögzíti a kiadványaikat és online terjeszti azokat. A fő bűnösök között az orosz moziláncokat nevezte meg a WesternRus más cégek mellett, utóbbiak között a ProfiCinema szerint ott volt az orosz szinkronstúdió, a Red Head Sound is, amely komoly versenyben állt a kazah céggel, és a dömping eszközével addig telítette a piacot, hogy a konkurenciának még úgy sem érte meg folytatni a tevékenységét, hogy a törzsvásárlóknak rugalmas kedvezményrendszert kínált. 

A WesternRus tehát annak ellenére sem tudja kifizetődővé tenni a kalózkodást, hogy nulla a gyártási költsége, mert túl sok kalóz adja ingyen a tartalmakat. Ironikus, nemde?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)