Hirdetés

GameStar Filmajánló - Jurassic World, Saul fia és Távol a világ zajától

|

A héten nyilván mindenki a legújabb dínóra, az Indominus Rexre kíváncsi, de akad itt azért egy hatalmas sikernek örvendő magyar dráma és egy romantikus kosztümös darab is.

Hirdetés

Bár a hangsúly jelenleg úgyis a Jurassic Worldön van, azért érdemes odafigyelni az elmúlt hét hírtermésére is. Az például egészen érdekes, hogy megfilmesítik Paulo Coelho bestsellerét, Az alkimistát, a Sharknado 3 előzetese nem kevésbé, de nem elhanyagolható a Hellboy 3 lehetséges alakulása, a Constantine sorozat tragédiája, a Függetlenség napja 2 története és a Bad Boys 3 rendezőjelöltje sem. A legtöbben mégis arra kapták fel a fejüket, hogy a Marvel a The Walking Dead sorozatból és a Harag című filmből ismert Jon Bernthalt castingolta a Daredevil második évadába, méghozzá a Megtorló szerepére. 

Heti kiemelt filmünk nem annyira a fősodorból való, viszont roppantmód érdekes: a Sundance-et is megjárt poszt-apokaliptikus szerelmi háromszöget feldolgozó Z for Zachariah Robert C. O' Brien 1974-es regényéből készült és nem csupán témáját, de színészválogatását (Margot Robbie, Chris Pine és Chiwetel Ejiofor) tekintve is ígéretesnek tűnik: 

Persze ha a Z for Zachariah esetleg nem is, a Jurassic World biztosan sokakat érdekel, és ha esetleg valamiért mégsem, emellett is van miből válogatni:

Jurassic World:

Huszonkét teljes éve már annak, hogy Steven Spielberg megtanította nekünk, mi a valódi futás és sikítás, de egyúttal meg is szerettette velünk a dinoszauruszokat. Két folytatást követően 2013-ban már 3D-ben élvezhettük újra a szériát elindító részt, viszont a rajongók egyértelműen többet akartak, így született meg a Jurassic World ötlete, amelyet Spielberg a harmadik részhez hasonlóan szintén csak producerként támogatott. A rendezést a Kockázatos túrát jegyző Colin Trevorrow végezte, aki – bár igyekezett tiszteletben tartani a felmenők örökségét – mégsem azzal szeretett volna gazdálkodni, amely a múltban történt, vagyis bármennyire is szeretnénk, egyetlen ismerős szereplő sem tűnik fel a játékidő során, viszont utalásokat bőven kapunk a korábbi eseményekre. A sztori szerint húsz évvel járunk a parkban történt szerencsétlenség után, a helyszín ismét az Isla Nublar és Hammondtól egy olyasvalaki (Irrfan Khan) vette át a stafétát, aki képes volt világszenzációt csinálni belőle, sőt a látogatók szinte már rá is untak a dínókra, annyira a hétköznapi élet részeivé váltak. Éppen ezért a bevétel érdekében lépniük kellett és létrehozták több faj kereszteződéséből a minden eddiginél nagyobb, halálosabb és „menőbb” szörnyet, az Indominus Rexet. A Jurassic World képes ismét az embert azzá a csillogó szemű gyermekké varázsolni, mint amivé a legelső Jurassic Park tett minket, noha minőségben nem ér fel hozzá, a két folytatást – véleményünk szerint – így is kenterbe veri. A színészek (Chris Pratt, Bryce Dallas Howard és Vincent D’Onofrio) hozzák a kötelezőt a hangulat a helyén van, az új gyilkológépet nagyon eltalálták és általánosságban véve a látvány is élvezhető, a John Williams klasszikus témáját megidéző dallamokról és a kötelező, parás jelenetekről már nem is beszélve. Ha ránk hallgattok, mindenképpen megéri a jegy árát!

(Érdekesség: A filmben látható T-Rex ugyanaz a példány, mint amit az eredetiben láthattatok.)

Saul fia:

Bizonyára nincs olyan ember, aki az elmúlt időszakban ne hallott volna Nemes Jeles László első filmjéről, hiszen a Saul fia világviszonylatban is hatalmas, ráadásul meglepően pozitív visszhangot kapott. A történet az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saulról (Röhrig Géza) szól, akit arra kényszerítettek, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék őket és a hamvaikat szétszórják. A csoport tagjai a tábor perifériáján, elszigetelten dolgoznak néhány hónapig, mielőtt kivégzik őket. Saul a krematóriumban azonban megtalálja egy kisfiú holttestét, akiben a saját gyermekét véli felfedezni, ezért egy lehetetlen tettre vállalkozik: megpróbálja eltemetni a fiút. A film képi világáért Erdély Mátyás felelt - aki korábban már három Mundruczó-alkotással is képviselte magát Cannesban – és a végeredményt tekintve egy nívós, igényes darabként tekinthetünk rá, amely kemény témája miatt nem feltétlenül közönségbarát, de mégis határozottan ajánlott a megtekintése.

(Érdekesség: Két másik díj (FIPRESCI-díj, illetve Francois Chalais-díj) mellett a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál második legfontosabb díját, A Zsűri Nagydíját is elnyerte Nemes Jeles László alkotása.)

Távol a világ zajától (Far from the Madding Crowd):

Ha ismerős Thomas Vinterberg neve, az nem a véletlen műve: a dán rendező két éve Mads Mikkelsen főszereplésével készítette el A vadászat című, meglehetősen minőségi drámát és új műve, a Távol a világ zajától esetében sem szakít ezzel a műfajjal. Előző rendezésével szemben azonban most egy kosztümös, romantikus feldolgozást kapunk Thomas Hardy 1874-es, hasonló című regényéből, melyben egy bizonyos Batsheba Everdene (Carey Mulligan), egy fiatal, csinos és tanult hölgy kegyeiért három különböző habitusú férfi verseng, de képtelen választani közülük. A Távol a világ zajától azt nyújtja, amit egy ilyesfajta darabtól elvárna az ember és annál semmivel sem többet.

(Érdekesség: Thomas Hardy legelső regényét 1867 és 68 között írta, de A szegény ember és az úrnő című munkáját több kiadó is visszadobta azzal az indokkal, hogy túlságosan is szatirikus és szocialista, ezért Hardy megsemmisítette a kéziratot.)

A heti DVD és Blu-ray megjelenések:

- Whiplash (DVD, Blu-ray)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)