Hirdetés

GameStar Könyvajánló - Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

|

H.P. Lovecraft szerint "A puszta démoni furcsaság és a buján tobzódó fantázia terén talán egyetlen ma élő vagy megboldogult író sem múlja fölül Mr. Smitht.”

Hirdetés

Lovecraft kor- és pályatársát elsősorban mint költőt tartja számon az utókor, noha prózaírói korszaka igazi gyöngyszemekkel halmozta el a pulp-magazinok olvasótáborát az 1930-as években.

A Delta Vision MesterMűvek sorozatában megjelent novellagyűjtemény a szerző ún. Averoigne-ciklusát öleli fel, tehát olyan rövid történeteket, amelyek helyszíne egy képzeletbeli francia tartomány.

Smith elbeszéléseiben – legyen szó életre kelt vízköpőkről, netán egy varangyhoz kísértetiesen hasonlító banyáról vagy egy vérforraló Vénusz-szoborról – valláskritika keveredik idealizált szerelemmel, a tiltott vágyak felülkerekedésével, és érezhetően nem a félelemkeltés a legfőbb cél, holott az író hihetetlen szókincsének hála oly érzékletesen képes ábrázolni például egy gólem életre keltését, mint csak kevesen.

A kötet a sorozat korábbi tagjaihoz hasonlóan átfogó ismereteket nyújt az idehaza kevéssé ismert szerző munkásságáról és életútjáról, függelékbe szedve szinopszisokat, átdolgozott változatokat tár az olvasó elé, sőt még elemzéssel is szolgál. Ráadásként pedig most először illusztrációkkal is – többek között Averoigne térképével – találkozunk, amiért kijár az elismerő vállveregetés.

4,5/5

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)