Hirdetés

Megjelent Azahriah új albuma, de nem csak ezt az új magyar zenét érdemes hallgatni

|

Lendületben vannak a magyar előadók, rengetegen hozták ki albumaikat az elmúlt egy-két hétben - válogattunk néhányat, amit érdemes meghallgatni.

Hirdetés

Lassan kvízműsorban is könnyű kérdés lehetne, hogy hány telt házas arénakoncertet tart idén Azahriah, Magyarország egyik, ha nem a legnépszerűbb előadója - az is tudja a választ, aki magyar zenék közül csak Csóré Béla 9-es szólókazettáját (Nem sírok, csak egy kicsit könnyezem) hallgatta egész életében.

Május végéig még sok minden fog történni a hazai zenei életben: elindul a szabadtéri koncertszezon, a Kispál és a Borz is tripla telt házat csinál (igaz, a jóval szerényebb befogadóképsségű Kobuciban, de mivel a Budapest Parkot duplán megtöltötték tavaly, nincs kétségünk afelől, hogy ez idén is menne nekik), a Wellhello és a Halott Pénz is szülinapot ünnepel a Puskás Arénában, és rengeteg kiváló előadó fogja boldoggá tenni közönségét, például azzal, hogy eljátssza vadonatúj számait.

Hirdetés

Éjjel teljesen váratlanul megjelent Azahriah legújabb albuma, a skatulya I, amit alább meghallgathattok, szokás szerint elég változatos - a zenei sajtóban a System of a Down és a Rammstein munkásságát egyszerre megidéző tartarosz váltott ki heves szemöldökráncolást, de ezen van a klippel megtámogatott cipoe teljes változata is, illetve a némi előnnyel induló mariana.árok.

 

Ugyanakkor jó, ha tudjátok, hogy az elmúlt hetekben különösen aktívak voltak a népszerű és feltörekvő magyar előadók. A Budapest Parkot jövő csütörtökön megnyitó Blahalouisiana például egy egészen erős albummal jelentkezett, ami a Sötét villám címet viseli. Erről már egy csomó számot ellőttek az elmúlt egy évben (Szeressetek, Nem hittek Lennonnak, Éllek túl, Kedvenc Rögeszmém), és kettőt megszellőztettek pár hete (Egy popzenész nyara, Levegőnek ha nézel), de az egész egyben csodálatos, a most debütált új dalokkal együtt. Akit esetleg érdekelnek kulisszatitkok, ezt a beszélgetést hallgassa végig.

Egy másik, szintén női énekessel működő, hasonló korú és hatású zenekar, a Margaret Island ugyancsak most adta ki új albumát, a Minden levegővétellel újra megszületünköt, rajta 15 dallal. Aki az Esőt és a Nem voltál jót meghallgatva azt gondolja, hogy túl sziruposak, bátran pörgessen bele az új album számaiba - az Egyszer volt dalai óta eltelt nyolc és fél év, ami bárki életében jelentős idő, egy együttesében meg pláne. Azt, hogy mennyivel izgalmasabb zenét írnak, a Mit csináljak az érzéseimmel vagy a Szomorkodó is (amiben főleg Törőcsik Kristóf hangját hallani, Lábas Viki a vokált viszi) bizonyítja. Bőven akadnak azért lassabb, érzelgősebb dalok is, de ezzel az összeállítással könnyen behúzhatnak új érdeklődőket, úgyhogy ha le tudjátok vetkőzni az ellenérzéseiteket, bátran indítsátok el!

A Galaxisok részben azért a valaha volt egyik kedvenc zenekarom, mert azt csinálják, ami belőlük jön - nem a népszerűség vezeti őket az alkotásban, hanem hogy kiengedjék, ami kikívánkozik belőlük. A letűnt korokat idéző Minket ne szeress! után egy évvel itt az Ellenszélben, amin Szabó Benedek játékos, már-már vidám hangulatú zenei kísérettel mondja el, miért nyomorúságos most az életünk, amíg el nem érkezünk a "de most komolyan, srácok"-pillanathoz, az Örökre elég volt ebbőlhöz. Ha mással nem is, Az oroszlánnal biztos, hogy mindenki tud azonosulni.

Hegedűs Józsi tavaly került be igazán a vérkeringésbe, amikor megjelent A Szívemből a félelmet kioltom című lemeze. Most a nem kimondottan csábító Penészvirágok címet választotta új albumához, aminek címadó és nyitódalát Barkóczi Noémivel adja elő. Szokás szerint szomorkodós, de az egy szál gitáros (vagy legalábbis akusztikusgitár-központú) dalok mellett a Vadvirág együttes közreműködésének köszönhetően több a rockosabb, dobot nem csak nyomokban, a háttérben tartalmazó szám is. Nekem egyébként feltűnt, hogy Józsi élesebb akcentussal énekel, mint az előző lemezen, de nem tudom, ez tudatos volt-e a részéről, vagy én nem értek valamit jól.

De nem csak dallamos gitárzene van ám: Lil Frakk számos közreműködés után megint saját albummal jelentkezett Innen a név címmel. A Láttam embereket kínlódni / Le is vagytok fagyva, mint a Windows 10 sor a Hidegben bizonyára sokunkat szólítja meg, de más, a hétköznapjainkra reflektáló szövegekkel is könnyű kapcsolódni. Elsősorban rap, de sokkal több történik a hét dalban, mint hogy valaki ritmusra mond dolgokat.

De említhetnénk még a Duckshell, Zságer Balázs, a Hocuspony, Beton.Hofi vagy a Fiúk új zenéit, és akkor még mindig nem mentünk nagyon messzire a múltba. Szóval dübörög a magyar zene, támogassátok hallgatással, koncertre járással, menjetek el nem telt házas előadókra is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)