Hirdetés

Miért hívják Vasember AI segítőjét J.A.R.V.I.S.-nak az MCU-ban?

|

Tony Starknak jó oka volt arra, hogy így nevezze el a mindent tudó mesterséges intelligenciáját.

Hirdetés

Az MCU mozifilmjei a kezdeti időkben többek között azért is voltak annyira jók, mert bár merítkeztek az eredeti Marvel Comics képregényekből, nem szolgaian lemásoltak minden történetet, tudtak és mertek is változtatni, csavarni azokon. Erre remek példa az, hogy Vasmeber hűséges komornyikja, Jarvis az eredeti füzetekben egy hús-vér személy volt, míg a 2008-as filmben már mesterséges intelligenciaként ismerhettük meg J.A.R.V.I.S.-t. Egyáltalán nem véletlen azonban a névegyezés, és mindennek elég szép háttértörténete van.

2010-ben a Vasember 2 mozifilmhez kapcsolódóan megjelent a képregényes minisorozat is Iron Man 2: Public Identity címmel, ami úgyszintén az MCU világában játszódott. Ennek sztorija pedig gyakorlatilag felvázolta, milyen mély és szoros kapocs fűzte össze az ifjú Tony Starkot és a család komornyikját, Edwin Jarvist. Azt a Jarvist, akiről Tony a J.A.R.V.I.S. AI-t is elnevezte.

Hirdetés

A filmekből is nyilvánvaló volt, hogy Tony és az apja, Howard Stark viszonya nem volt épp felhőtlen. Howard zseniális tudós volt, de édesapaként nem remekelt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kis Tony életében teljesen hiányzott volna egy apafigura, ezt a szerepet a család komornyikja, Edwin Jarvis töltötte be. Az Iron Man 2: Public Identity képregények részletesen bemutatták, hogy Jarvis mindig ott volt a fiatal Tony számára, amikor a gyermeknek szüksége volt rá, olyan támogatást nyújtott neki, amire az apja sosem volt képes.

És a képregényekből az is kiderült, hogy mikor Tony elkészítette a szóban forgó AI-t, nemcsak különböző technológiai segítségnyújtást várt el a mesterséges intelligenciától, hanem konkrétan társat is akart kreálni magának. Ezt remekül példázza az a jelenet a képregényben, amikor a J.A.R.V.I.S. AI rákérdez arra, hogy Tony miért alkotta meg őt, Stark pedig annyit válaszol, hogy J.A.R.V.I.S. mindig is itt volt.

Az MCU-s Edwin Jarvist egyébként emlegették anno az Agents of S.H.I.E.L.D. tévésorozatban is, illetve az Agent Carter széria 18 epizódjában konkrétan meg is jelent a karakter James D'Arcy megformálásában.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)