Hirdetés

Nagy bajba került a tatárjárásról szóló film gyártója, több végrehajtás is indult ellene

|

Az 1242 - A Nyugat kapujában több milliárd forint állami támogatásból készült, ennek ellenére rengeteg pénzt nem fizettek ki a stábtagoknak.

Hirdetés

2022 májusában számoltunk be róla, hogy 1,2 milliárdos állami támogatással, Soós Péter (Hacktion Újratöltve, Tűzvonalban, Jóban Rosszban) rendezésében, magyar-angol-mongol koprodukcióban valósul meg a tatárjárásról szóló nagyszabású történelmi dráma, az 1242 - A Nyugat kapujában, amelynek szereplőgárdájába olyan neveket ígértek, mint Eric Roberts és Terrence Stamp.

A bejelentés után kiderült, hogy Kevin Spacey alakíthatja a sztori főgonoszát, egy itáliai bíborost, ám időközben komoly dolgokkal vádolták meg a színészt, így kirakták a projektből. A helyére Ray Stevenson került (aki sajnos már nem lehet jelen a premieren, mivel 2023-ban elhunyt), időközben pedig durván megdrágult a film, 2023 elején már 2,5 milliárdos finanszírozásról jött jelentés. 

Most az Átlátszó írta meg, hogy a filmet gyártó cég, a Nyugat Kapujában Kft. ellen 2023 novemberében és decemberében három végrehajtás is indult, mivel nem fizették ki a stábtagokat, milliókkal tartoznak nekik. A háromból egy már lezárult azóta, kettő viszont még mindig folyamatban van. Az Átlátszó információi szerint volt, akinek négy részletben ígérték meg a több mint százmilliós tartozás törlesztését, amiből egyetlen részlet érkezett meg, az is kevesebb volt a vártnál. 

Hirdetés

Nem ez volt az első feltáró cikk, amit a honlap közölt a produkció kapcsán: már tavaly nyáron megírták, hogy forrásaik szerint milliós tartozásokat halmozott fel a gyártócég, emiatt egy időre a munkát is fel kellett függeszteni. A Nyugat Kapujában Kft. - amely időközben tulajdonosváltáson ment át - vezetője, Farkas Dóra akkor azt mondta, hogy megegyeztek a Nemzeti Filmintézettel, és orvosolni fogják a problémákat. A végrehajtásokból arra következtethetünk, hogy nem sikerült. 

Az 1242 - A Nyugat kapujában bemutatója valamikor 2024-ben lesz. Ray Stevenson, Eric Roberts és Terence Stamp mellett a szereplőgárdát erősíti többek között Christopher Lambert, Michael Ironside, David Schofield, László Zsolt és Stohl András is. A hivatalos honlapra két hónapja felkerült belőle egy trailer is, de sehol máshol nem nézhető, csak a Vimeón. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)