Hirdetés

Tényleg rossz irányba tartanak a konzolok?

|

Bár a jelenlegi és next-gen masinákat is imádja a közönség, van aki úgy látja, túl maradiak az elképzelések, és egy teljesen új irányvonalat kellene kijelölni.

Hirdetés

A múlt héten Helsinkiben megtartott Slush konferencián többek között a Ninja Theory társalapítója, Tameem Antoniades is tartott előadást. Olyan játékok vezető tervezője ő, mint a DmC: Devil May Cry, Heavenly Sword, vagy épp az Enslaved, így van némi rálátása a játék- és konzolpiacra egyaránt. Beszédében megosztotta a közönséggel saját véleményét a jelenlegi irányzatokat, és az általa preferált jövőképet illetően.

„Hallották az Xbox One bejelentést? TV, TV TV! Ennél távolabb nem is állhatnának az igazságtól, teljesen rossz irányba haladnak” – kezdte beszédét Antoniades. „Úgy látszik, hogy bár a Sony, a Microsoft és a Nintendo is minden tőle telhetőt megtesz, még túl nagy falat ez számukra. Az egyetlen helyes utat választó platformnak a Steam Box tűnik. Nyílt fejlesztésű, teljesen digitális, minden bizonnyal integrálják majd a mobil eszközök és tabletek támogatását, a Steamen keresztül pedig a játékok széles skálája elérhető lesz, és nem kell majd egy vagyont fizetnünk értük.” – tette hozzá.

„Ha tippelnem kéne, azt mondanám, a mobil eszközök előtt a Steam Box lesz az, amely felkavarja majd az állóvizet. A mobilok még nincsenek azon a fejlettségi szinten, hogy igazán nagyot tudjanak kaszálni. A streameléshez szükséges sávszélesség, üzemidő, processzor-teljesítmény – ezek azok a dolgok, amelyek pár évig még visszafogják az ilyen irányú törekvéseket. Véleményem szerint néhány év múlva azonban a mobil eszközök dominálják majd a piacot.”

„A konzolok kora még nem áldozott le. A következő 5-10 évben még biztosan ők uralkodnak, ha ez idő alatt képesek alkalmazkodni. Át kell venniük a mobilos piac pozitív tulajdonságait, mint a nyílt fejlesztési lehetőségek, teljesen digitális platformmá kell válniuk, és integrálniuk kell a mobil eszközök támogatását.” Ugyanakkor elmondta, hogy több játéknál problémát jelenthet a mobil eszközök érintőképernyős irányítása, amelyre még nem találtak tökéletes megoldást.

A játékfejlesztéssel kapcsolatos észrevételeit is megosztotta a nagyközönséggel. Antoniades úgy érzi, újra kell gondolni mindent, ami az elmúlt évek alapját képezte, hiszen az AAA címek jelenlegi formájukban lassan kimennek a divatból. „Egy 15 órás AAA játék teljesen megköti az alkotók kezét. Nincs lehetőség igazi kreativitást belevinni, rengeteg elvárásnak meg kell felelni a befektetők és a vásárlók felé is, hogy valóban elmondhassuk, a játék megéri azt a 60 dollárt, amit elkérünk érte. Bárminél szívesebben csinálnék egy 2 órás AAA játékot, amit pár dolcsiért a piacra lehetne dobni”

„Nem értem miért ne csinálhatnánk egy végtelen zeneszámot, amely érzékeli a bejövő ingereket, és aszerint változik. Alkotóként újra kell definiálnunk a szórakoztatóipart, felhasználva az eddigi tapasztalatainkat. Legyen az nagy költségvetésű konzol-fejlesztés, free-to-play alkalmazások, mobilos újítások – arra kell törekednünk, hogy a játékosok minden igényét kielégítsük” – zárta beszédét.

Ti egyet értetek Antoniades elképzeléseivel a jövőt illetően? Elképzelhető ekkora változás?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)