Hirdetés

BREAKING: az EA bezárja a Battlefield egyik stúdióját, fejlesztők százait rúgja ki és egy Star Wars-játékot is kukázott

|

Új korszak kezdődik a komoly átalakulások elé néző Electronic Artsnál, ami nem fog mindenkinek tetszeni.

Hirdetés

Már a játékeladások és bevételek tekintetében rekordokat döntögető 2023-as év is gyászosan alakult, mivel az év végéig több mint 10 ezren vesztették el az állásukat az iparágban, de egyelőre úgy fest, hogy mindaz, ami tavaly történt, semmi a 2024-es leépítési hullámhoz képest. Még csak két hónap telt el az évből, de már 8000 felett jár az elbocsátott alkalmazottak száma a szektorban, amihez most az Electronic Arts is hozzájárul közel 700 fővel annak ellenére, hogy a legutóbbi negyedév során, tehát 2023. október 1-je és december 31-e között 7 százalékot növekedve 2,37 milliárd dollárra emelkedtek a nagyobbrészt az EA Sports FC 24 és a Madden NFL 24 által generált bevételei.

A FIFA, a Madden és a Battlefield kiadóját igazgató Andrew Wilson egy blogbejegyzésben adta a világ tudtára, hogy stratégiát vált a cég, mely a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a saját szellemi termékeire a licencelt IP-k helyett, miközben még többet invesztál a sportjátékokba és a hatalmas online közösségek kiszolgálásába, az átszervezés részeként az emberállományt 5 százalékkal csökkenti, ami körülbelül 670 főt jelent, valamint felhagy egyes játékok további támogatásával.

Hirdetés

Wilson tartózkodott a konkrétumok említésétől, csupán annyit írt, hogy lesz olyan stúdió, amit nem is érint a mostani leépítés, nem sokkal később azonban elkezdtek szállingózni a részletek. Mint kiderült, a következő Battlefield kampányáért felelős Ridgeline Games lehúzza a rolót. Amikor a 2022-ben alapított stúdió vezetője, Marcus Lehto pár nappal ezelőtt bejelentette önkéntes távozását, még senki sem gondolta, hogy a süllyedő hajót elsőként elhagyó kapitány menekülésének a szemtanúja. A csapatból páran a Ripple Effect gárdájához csatlakozva a DICE-szal és a Criterionnal közösen folytatják a munkát a projekten, aminek mostantól egy criterionos páros, Danny Isaac producer és Darren White kreatív vezető szab irányt.

Laura Miele, az EA Entertainment elnöke megerősítette továbbá, hogy leállították egy Star Wars témájú FPS fejlesztését, ami sajtóértesülések szerint a Respawn Entertainmentnek A Mandalóri által ihletett projektje volt. A fejlesztőket innen átirányították a Jedi széria harmadik felvonásához, az Apex Legendshez, valamint a készülő Iron Man és Black Panther játékokhoz.

Egyúttal több játék nyugdíjazásáról is döntés született, az F1 Mobile Racingtől, az MLB Tap Sportstól, a Kim Kardashian Hollywoodtól és a The Lord of the Rings: Heroes of Middle-earthtől lesznek kénytelenek búcsút venni a rajongók.

Az amerikai IGN úgy tudja, hogy az EA a továbbiakban kizárólag a legfontosabb franchise-aira kíván fókuszálni. Az EA Sports címein túl az Apex Legends, a Battlefield, a Dragon Age, a Need for Speed, a Skate és a The Sims tartozik ebbe a körbe, miközben licencelt IP-k közül a Black Panther, az Iron Man és a Star Wars: Jedi élvezi a cég bizalmát. Ami pedig a Mass Effectet illeti, semmi sem utal arra, hogy véget vetettek volna az új játék előkészületeinek, tehát egyelőre nincs okuk pánikolni a rajongóknak.

Miként arra már a bevezetőben is utaltunk, az Electronic Arts által bejelentett, stúdióbezárással és játéktörléssel kísért tömeges leépítés nem egyedi anomália (pár napja a Sony, januárban a Microsoft szánta el magát hasonló lépésre), és pláne nem egyszeri alkalom. A kiadó tavaly 775 alkalmazottjától vált meg.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)