Hirdetés

Hoppá: játékstúdió helyett az egyik legnagyobb filmstúdiót venné meg a Sony?

|

Sajtóértesülések szerint a CBS-t, a Nickelodeont, a Showtime-ot, az MTV-t és a Comedy Centralt birtokló Paramountra vetett szemet.

Hirdetés

Bár a Warner Bros. Discovery és a Paramount Global lehetséges egyesüléséről folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, úgy tűnik, hogy a maga előtt 14,5 milliárd dolláros adósságot görgető, ugyanakkor értékes szellemi termékek (Star Trek, Top Gun, Mission: Impossible, SpongyaBob, Yellowstone stb.) és leányvállalatok (Paramount Pictures, Paramount+, CBS, Nickelodeon, Showtime, MTV, Comedy Central) sokaságával rendelkező vállalatnak mégsem saját erőből kell majd kikecmeregnie szorult helyzetéből. Kevéssel azután ugyanis, hogy a Skydance Media bejelentkezett a teljes portfólióért, újabb kérők bukkantak fel a láthatáron a Sony Corp. és az Apollo Global Management képében - írja a The New York Times.

Az utóbbi korábban kétszer is megpróbálkozott a részleges és a teljes felvásárlással is, 11 milliárdot adott volna a Paramount Picturesért, illetve 26-ot a patinás filmstúdiót is magába foglaló Paramount Global cégcsoportért, most viszont azzal a Sonyval fogott össze, amelyiknek az iparág meghatározó szereplői közül egyedüliként nincs még saját streamingplatformja.

Hirdetés

Amennyiben összejönne a Transformers- és Sonic-filmeket is forgalmazó Paramount bekebelezése, egy csapásra meg is oldódna ez a probléma, ám a páros még nem tett hivatalos ajánlatot, mivel ahogy írtuk, más megelőzte, ezért várnia kell a sorára. A Variety úgy tudja, hogy Skydance Mediának 30 napja van arra, hogy külső fél beavatkozása nélkül tárgyalhasson a Paramount Global vezetésével.

Az Oracle-alapító Larry Ellison szintén milliárdos fia David Ellison vezette vállalat stratégiája úgy nézne ki, hogy partnerével, a RedBird Capitallal közösen komoly tőkeinjekciót juttatna a tőzsdén továbbra is önálló entitásként működő Paramount Global számára, ám cserébe átvenné a vezetést, lecserélve a jelenlegi menedzsmentet. Még nem tudni, hogy sikerül-e végigvinni az üzletet, de a gépezet már mozgásba lendült azzal, hogy a Skydance előzetes megállapodást kötött a befolyásoló részesedéssel bíró Shari Redstone, a legnagyobb részvényes papírjainak megvásárlásáról.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Ezzel szemben viszont a Sony és az Apollo terve lényegében levenné a Paramount Globalt a térképről, tőzsdei cégből priváttá alakítva azt. A felek a felvásárlás költségeit együtt állnák, ám a Sony bírna nagyobb részesedéssel a közös vállalkozásukban. Feltéve persze, hogy a Paramount Global nem a Skydance ajánlatát választja az övéké helyett, és sikerül előállni egy olyan struktúrával, amit az ügyben illetékes Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission) is el tud fogadni, mivel a szabályok tiltják, hogy külföldi vállalat többségi tulajdonrészt szerezzen bármely televízióadóban. Márpedig a csomag részét képező CBS-nek 28 is van.

Bármelyik forgatókönyv is érvényesül majd a fentiek közül, annak a jelek szerint a piac örülni fog, mivel a vásárlási szándék hírére 12 százalékot drágultak a Paramount részvényei.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)