Hirdetés

Itt vannak az üzlet részletei, amelyik majdnem kicsinálta a Tomb Raider kiadóját

|

Kétmilliárd dollárnyi befektetés, és az Embracer Group értékének fele bánta a kútba esett megállapodást.

Hirdetés

Éveken át döbbenten nézte a világ egy svéd holdingvállalat példa nélküli menetelését. Az Embracer Group egymaga több stúdiót és szellemi terméket vásárolt fel, mint a Microsoft, a Sony és a Tencent együttvéve, ám a lendület idén májusban megtört. Mi több, kis híján a teljes cég bedőlt, amikor 24 óra alatt elvesztette értékének majdnem a felét. A részvények mélyrepülése mögött egy befuccsolt üzlet állt, amelyhez az Embracer Group hatalmas reményeket fűzött.

Egy akkor meg nem nevezett partner az utolsó pillanatban, közvetlenül a negyedéves pénzügyi jelentés nyilvánosságra hozatala előtt visszavonulót fújt, így Lars Wingefors ügyvezetőre maradt a hálátlan feladat, hogy lenyelesse a részvényesekkel a keserű pirulát. Nem is maradt el a tőzsde előre borítékolható reakciója.

Hirdetés

Hónapokkal később az Axios derítette ki, hogy a rejtélyes ügyfél nem más volt, mint az ESL-t egymilliárd dollárért felvásárló Savvy Games Group, amelynek szinte kiapadhatatlan forrásait a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán által felügyelt állami befektetési alap (Public Investment Fund - PIF) biztosítja. A szaúdi kormányzat nem titkolt célja, hogy 38 milliárd dollárt invesztáljon a játékiparba, az emberi jogokat gyakorta lábbal tipró rezsim kritikusai szerint ezzel ugyanúgy az országimázst kívánja javítani, ahogy a sporttal kapcsolatos befektetéseivel is teszi.

Az Axiosnak név nélkül súgó források szerint az Embracer hat év alatt kapott jutott volna hozzá 2 milliárd dollárhoz a lefújt megállapodás értelmében. A svédek nem kívánták kommentálni az értesülést, a szaúdiak pedig nem is reagáltak rá. A történethez hozzátartozik még, hogy a Savvy Games az Embracer második legnagyobb tulajdonosa, tavaly vásárolta be magát 1 milliárd dollárral, ami a papírok kicsivel több mint 8 százalékára volt elég. Ennél csak az alapító és ügyvezető Lars Wingefors birtokol több részvényt, közel 21 százalékot.

Még tavaly novemberben tájékoztatta az Embracer Group a kis- és nagybefektetőit arról, hogy több partnerrel is intenzív tárgyalásokat folytat transzformatív, jövőbe mutató megállapodásokról. S bár a szaúdiakkal végül nem jutottak dűlőre Wingeforsék, az Amazonnal sikerült megegyezniük az új Tomb Raider kiadásáról, egy új A Gyűrűk Ura MMO fejlesztéséről, valamint a Warner Bros. Discoveryvel további A Gyűrűk Ura filmek gyártásáról.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A vég nélküli terjeszkedésnek azonban e részsikerek ellenére is vége, legalábbis belátható ideig. Ezen a héten, csütörtökön hozza nyilvánosságra legfrissebb pénzügyi jelentését az Embracer, amiből már minden bizonnyal látni fogjuk, hogy a száznál is több stúdióból melyeket áldozzák be (elbocsátások, összevonások és bezárások is lesznek) az október 1-jétől életbe lépő kiadáscsökkentési tervek keretében. Eddig egyről tudunk, a Campfire Cabal bezárását múlt héten jelentették be.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)