Hirdetés

Lehet, hogy nincs jó helyzetben a Disney, de ezek a számok jól mutatják, mekkora hasznot termel a Star Wars és a Marvel

|

A Disney nemrég egy prezentációban konkrét számokkal mutatta be, milyen biznisz a Star Wars és a Marvel franchise életben tartása. Spoiler: annyira nem rossz.

Hirdetés

A Disney mindig is a modern szórakoztatóipar egyik legmeghatározóbb óriása volt, de 2010 környékén még ennél is hatalmasabbra nőtt, miután felvásárolta az amerikai képregényekben utazó Marvelt, illetve a science-fantasy műfaj megkerülhetetlen sarokkövének számító Star Wars franchise-t.

A felvásárlások óta a vállalat gyakorlatilag szüntelenül ontja magából mind a szuperhősös, mind pedig a Star Wars témájú filmeket, és míg általában véve ezek sikeresnek mondható projektek, az utóbbi időben egyre hangosabbak lettek azok a kétkedők, akik szerint lankad a közönség érdeklődése ezen témák iránt.

Most végre kiderülhet, hogy ez vajon a konkrét számadatokban is tükröződik-e, ugyanis a Disney nemrég közzétett egy prezentációt befektetői számára, amelyből kiderül, hogy mennyi hasznot termelnek ezek a franchise-ok a cégnek. A kimutatás a felvásárlást követő befektetéseket és bevételeket hasonlítja össze, utóbbi kategóriába a mozis, tévés és lemezes megjelenések mellett beletartoznak a kapcsolódó fogyasztási cikkek is.

Hirdetés

A prezentáció szerint a Star Wars 11,6 milliárd dollárt, a Bosszúállók széria (tehát nem az egész Marvel filmes univerzum!) pedig 13,2 milliárd dollárt hozott a konyhára, ami 3,3-szoros, illetve 2,9-szeres megtérülést jelent az eredeti befektetésekhez képest.

Persze ezek szép számok, de még ennél is szebb eredményeket produkált a Pixar, ami több mint ötszörösét hozta vissza az árának, valamint a Frozen-sorozat, amely majdnem tízszer annyi pénzt termelt eddig a Disney-nek, mint amennyibe került.

Jól látszik a számokból, hogy bár valóban szüksége van némi változásra a cégnek, attól nem kell tartaniuk, hogy egyhamar csődbe mennek, és még egy jó ideig számíthatunk újabb Marvel és Star Wars filmekre.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)