Hirdetés

Minden, amit megtudhattunk az Xbox kiszivárgott dokumentumaiból

|

Egy rosszul feltöltött csomagnak köszönhetően e-mailek és prezentációk sora került nyilvánosságra, amik az Xbox közeljövőre vonatkozó terveit taglalják.

Hirdetés

Eleinte csak legyintettünk, amikor kiderült, újabb, a nyilvánosság számára eddig nem ismert dokumentumok jelentek meg az interneten - az Activision Blizzard felvásárlása kapcsán zajló vizsgálatok, perek, egyéb folyamatok során ez már nem először fordul elő. Aztán kiderült, hogy ez most egy kicsit más: a Microsoft titkosítás nélkül töltötte fel az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság oldalára a csomagot, és ugyan mára már levették, nem reagáltak elég gyorsan - manapság már nem is lehet, hiszen 5 perc is elég, hogy a kikerült fájlok megállíthatatlanul terjedni kezdjenek a neten.

Fontos, hogy a dokumentumok és levelek egy részét még évekkel ezelőtt írták meg, így az azokban szereplő információk elavultak lehetnek, de így is érdekes dolgokat tudtunk meg a cég következő hét évre vonatkozó terveiről.

Hirdetés

Készülnek az új Xbox konzolok, új kontroller is jöhet

Kezdjük a hardverekkel, amik mégis csak az Xbox fő termékei. Várhatóan a júniusi bejelentés után 2024 őszén jönnek majd az új konzolok, amikkel a cég még nem vált generációt, a Series X és a Series S továbbfejlesztett változatait kaphatjuk meg. Az XSX Brooklin kódnevet viselő, henger formájú utódja novemberben jöhet, hiányzik majd belőle a lemezmeghajtó, 2 TB-os tárhelyet kínál, és az elején lesz egy USB-C port. Gyorsabb Wi-Fi-re, Bluetooth 5.2-re és új kontrollerre is számíthatunk, árát pedig 499 dollárra lövik be, ami forintba átszámolva nagyjából 230 ezer lehet adóval.

A Series S 299 dolláros utódja Ellewood névre hallgat, és jobb belső tárhelyet, gyorsabb Wi-Fi-t várhatunk tőle. Ezt már szeptemberben megkaphatjuk, viszont a dizájnja látszólag nem fog eltérni az Xbox Series S-étől. Tervben van ugyanakkor, hogy az Xbox Design Laben keresztül ne csak kontrollereket, de konzolokat is egyénre szabhassunk - kérdéses, hogy ez megvalósul-e.

Az új kontroller még ezeknél is hamarabb, 2024 májusában megjelenhet. A Sebile nevet viselő, 69,99 dolláros eszköz dizájnja némileg eltér a most használatos Xbox kontrollerekétől, és számos érdekes újítást mutat. Ilyen például, hogy tölthető, cserélhető akkumulátort tesznek bele, a haptikus visszajelzés finomabb rezgéseket ad, halkabbak lesznek a gombok, kerül bele gyorsulásmérő, minek köszönhetően elég lesz felemelni a kontrollert a bekapcsoláshoz, továbbá cserélhetjük az analógokat is. A felhő alapú játékok esetében a késleltetés csökkenhet a Direct-to-Cloud kapcsolódási technológia miatt, feltételezhető, hogy ahogy a Google Stadia kontrollere esetében, úgy ennél is lehet majd Wi-Fi-n csatlakozni és így irányítani a játékokat.

A következő, generációt váltó Xboxra 2028-ig kell várnunk, és arról álmodik a cég, hogy a felhő erejét használva fokozhatja majd a felhasználói élményt - az ezt kiaknázó játékok fejlesztése már 2024-ben megkezdődhet, még úgy is, hogy a gép fejlesztői készletei csak 2027-ben érkezhetnek. Még az sem kizárt, hogy kézi konzol lesz, vagy valamiféle hibrid, mint a Nintendo Switch. Ennek ötletét 2022 májusában dobták be. A dokumentumokban szerepel egy mobilos kontroller ötlete is, ami egy képernyőt fogna közre, épp mint a Joy-Conok a Nintendo masinájánál.

Játékokból sem lesz hiány

Játékok kapcsán is megtudtunk ezt-azt a tervekről, de ezek talán még képlékenyebbek, mint a hardveresek. 2020-ban Phil Spencer azt állította, a Nintendo megszerzése szuper dolog lenne, de nem lát esélyt az összeolvadásra, így a partnerségüket kell szorosabbra fűzni. A Valve és a Warner Bros. Games felvásárlásáról is szó esett, és nyilván az utóbbi állt közelebb a sikerhez, de végül a ZeniMax felvásárlását hozták össze 7,5 milliárd dollárért.

Amellett, hogy kiderült, a The Elder Scrolls VI még annyira nem tart sehol, hogy 2026-ban kaphatjuk meg leghamarabb, felbukkant néhány további izgalmas projekt is egy 2019-2020 környékén összeállított táblázatban. Ezek között vannak olyanok, amik már évek óta csúsznak: a 2022-es pénzügyi évben akarták volna kiadni az Indiana Jones játékot és az Oblivion remasterét, valamint a Starfield DLC-jét, ha a játék megjelenik egy évvel korábban - ez ugye nem jött össze, de jó tudni, hogy terveznek kiegészítőt a szeptember elején startolt RPG-hez. A közeljövőre várható egy új Doom játék, a Doom Year Zero (meglepődnénk, ha ez volna a végleges címe), egy Project Kestrel kódnevet viselő cím, amihez aztán kiegészítő is készül majd, valami, amit Project Platinum néven emlegetnek, továbbá egy olyan, feltehetően film alapján készülő játék, amihez mástól licencelik a jogokat, és lehet, hogy nem kell sokat várnunk a Fallout 3 remasterére, a Ghostwire: Tokyo folytatására, valamint a Dishonored 3-ra sem.

Kisebb érdekesség, hogy a Baldur's Gate 3-at "másodvonalbeli Stadia-tölteléknek" gondolták eleinte, és részletesen kielemezték a PlayStation 5 bejelentését, valamint a tavalyi áremelést is, ami után tudatosan vártak. Megint szó esett arról, hogy jelentős lemaradásban vannak az eladások, de ez már nem meglepő.

Majdnem biztos, hogy ha nem is minden, a tervek egy része változott, de így is érdekes látni, milyen játékokra és hardveres újításokra számíthatunk a közeljövőben. Mielőtt bármibe nagyon beleélnénk magunkat, várjuk az Xbox hivatalos bejelentéseit.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)