Hirdetés

Nem sok választ el minket attól, hogy egy sztrájk megbénítsa a játékipart is

|

A SAG-AFTRA a videojátékos színészek engedélyét kérte, azok pedig egyértelmű döntést hoztak.

Hirdetés

Hat éve ért véget a videojátékos szinkronszínészek legutóbbi sztrájkja, amellyel az őket is támogató SAG-AFTRA szervezetnek sikerült előnyös megállapodást kiharcolnia a kiadóknál. Azóta viszont sok idő eltelt, rengeteg minden változott és bejöttek a képbe olyan tényezők is, mint az MI, így miután a forgatókönyvírók és a színészek kiálltak magukért, a játékiparban dolgozó művészek körében is egyre feszültebb lett a hangulat, amit a vállalatok nemtörődömsége csak fokozott. 

A SAG-AFTRA a hónap elején bejelentette, hogy emiatt a tárgyaló bizottság és az elnökség egyhangúlag úgy döntött, hogy megszavaztatja a tagokkal a sztrájkengedélyt, így amikor folytatódnak a tárgyalások a cégekkel, már ezzel az ütőkártyával a kezükben egyezkedhetnek. 

Hirdetés

Most a SAG-AFTRA egy közleményben megerősítette, hogy a szakszervezet tagjai elsöprő többséggel megszavazták a sztrájkengedélyt: 34 687 tag adta le a voksát, és a szavazatok 98,32%-a támogatta. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a mára, szeptember 26-ra szervezett tárgyalás nem a szervezet elképzelései szernt alakul az Activisionnel, az EA-vel, az Epic Gamesszel, a Take Two-val és a Warner Bros. Gamesszel, akkor megvan az a lehetőségük, hogy az általuk képviselt színészek beszüntessék a munkát. 

A SAG-AFTRA október óta próbál megegyezni a cégekkel, azonban az információk szerint nem kaptak elfogadható feltételeket olyan kritikus kérdésekben, mint az inflációval összhangban lévő bérek, a mesterséges intelligencia kizsákmányoló felhasználása elleni védelem vagy más alapvető biztonsági óvintézkedések. A szervezet elnöke, Fran Drescher a következőket mondta a fejleményről: 

"Itt az ideje, hogy a videojátékos vállalatok abbahagyják a játszadozást, és komolyan foglalkozzanak a szerződéssel kapcsolatos megállapodással. A szavazás eredménye azt mutatja, hogy a tagságunk megérti ezeknek a tárgyalásoknak az egzisztenciális jellegét, és hogy itt az ideje, hogy ezek a cégek - amelyek dollármilliárdokat keresnek és pazarul fizetik a vezérigazgatóikat - olyan megállapodást adjanak művészeinknek, amely biztosítja, hogy a videojátékokban való szereplés életképes karrier legyen."

A SAG-AFTRA ügyvezető igazgatója és főtárgyalója, Duncan Crabtree-Ireland hozzátette: 

"Továbbra is bízom abban, hogy sikerül olyan megállapodást kötnünk, amely megfelel a tagok igényeinek, de tagjainknak elegük van abból, hogy kizsákmányolják őket, és ha ezek a vállalatok nem hajlandóak tisztességes megállapodást ajánlani, a következő állomásunk a sztrájk lesz."

A forgatókönyvírókkal nemrég sikerült megegyeznie a hollywoodi stúdióknak, ugyanakkor a színészek továbbra is sztrájkolnak, ebbe pedig most becsatlakozhatnak a videojátékokon dolgozó színészek is, szóval a filmipar után a játékipar is kényszerszünetre mehet. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)