Hirdetés

Van esély egy Dragon Ball rebootra vagy remake-re? Mi ezért imádnánk inkább az utóbbit

|

Ahogy a Dragon Ball Z-nek is jót tett a Kai alcímet viselő remake, az eredeti sorozat is prosperálhatna egy felújításból.

Hirdetés

Eredetileg 1984-ben indult el a Weekly Shōnen Jump magazinban Akira Toriyama legendás mangája, a Dragon Ball, aztán '86-ban már az animés adaptáció is elstartolt. Ez egészen 1989-ig futott, majd jött a folytatás, az a Dragon Ball Z, ami tényleg világhírűvé tette a szériát. Hazánkban is ennek vetítésekor jött létre a jelentős rajongótábor, és egy egész korosztályt sokkalta a hír, mikor az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntése miatt a rajzfilmsorozat lekerült az RTL Klub műsoráról.

Egészen pontosan arról volt szó, hogy a Dragon Ball Z-t csak a 21 óra és hajnali 5 óra közötti műsorsávban lehetett volna vetíteni, a csatorna azonban úgy érezte, így nem találkozhatna a széria annak célközönségével. Később a Viasat csoport szerezte meg a licenceket, és 2012 őszétől elkezdtél vetíteni a Dragon Ball Z-t, végül az összes részt leadták. De messze nem ez volt még a sorozat főszereplőjének Son Gokunak az utolsó kalandja. 

Hirdetés

Élet a Z után

A Dragon Ball Z befejezése után 1996-ban ugyanis egyből jött a Dragon Ball GT anime, ami elég megosztó lett a rajongók között - nyilván azért is, mert a készítésében Akira Toriyama már nem vett részt, ezúttal nem az ő mangáját adaptálták, a Toei Animation csapata saját kútfőből dolgozott. A sorozatot egyetlen év után lelőtték. Voltak azonban a Toei Animationnek jobb ötletei is, ilyen például a 2009-től 2011-ig, illetve 2014-től 2015-ig futott Dragon Ball Z Kai, ami gyakorlatilag a Dragon Ball Z felújított, újravágott változata. Nem csak a látványt hozták szintre az alkotók, de az indokolatlanul túlnyújtott történetszálakon is tompítottak. 2015-ben aztán jött a Dragon Ball Super, a törétnet hivatalos folytatása, immár Akira Toriyama közreműködésével, 2018 óta pedig már a legújabb, Super Dragon Ball Heroes címet viselő websorozat fut (ebben nem vett részt Akira Toriyama).

Most minden esély megvan arra, hogy a rajongók egy, a Dragon Ball Z Kaihoz hasonló remake-nek, avagy rebootnak örülhetnek majd, legalábbis egyre többször utal erre a Dragon Ball Super: Super Hero film animátora, Chikashi Kubota.

Nem újkeletű az ötlet

A téma már idén februárban is előkerült, pár napja a Japan Expo 2023 nevű rendezvényen pedig Chikashi Kubota újra arról beszélt, hogy milyen remek ötlet lenne újra megcsinálni az első, eredeti Dragon Ball sorozatot. A Dragon Ball Z Kai példája mutatja, hogy ebből valami nagyon jó is kisülhet a közeli jövőben, az eredetileg a '80-as években futott sorozat felett ugyanis valljuk be, bőven eljárt már az idő. Maga a látvány is kopottas, és a cselekmények sem ártanak egy kis gatyába rázás, akad több pont, ami üti a kánont. 

Érdekes kérdés persze, hogy "mennyire" szabadna modernizálni az eredeti Dragon Ballt. A legutóbbi Dragon Ball film ugyanis már teljes egészében CGI animációt használt, ez pedig közel sem nyerte el minden keményvonalas rajongó tetszését. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


További indok lehet az esetleges remake/reboot mellett az eredeti szinkronhangok életkora. Masako Nozawa, Son Goku (valamint a későbbi sorozatokban Son Gohan, Son Goten, Turles, Bardock és Goku Black) szinkronhangja immár 86 éves - igen, ezeket az egyébként férfi szereplőket egytől egyig mind egy hölgy szinkronizálta. A Dragon Ball sorozatok narrátora, Jōji Yanami, valamint a korábban Bulmát szinkronizáló Hiromi Tsuru már nincs köztünk (előbbi 90 évesen halt meg 2021-ben, utóbbi mindösszen 57 esztendősen hagyott itt bennünket 2017-ben), és bármennyire fáj ezt kimondani, Masako Nozawa sem fog örökre velünk maradni, ha tehát egy olyan rebootot szeretnénk, amiben az ő hangján szólal meg Goku, akkor nem árt az alkotóknak sietni ezzel. Mi magyarok sajnos már biztosan nem fogjuk visszakapni Goku megszokott hazai szinkronhangját, Lippai László ugyanis tavaly februárban hunyt el 62 évesen. 

Remake vagy reboot?

Nagyon nagy kérdés az is, hogy remake-ről vagy teljes rebootról gondolkodnak-e éppen a Toei Animation fejesei, valamint az is, hogy Akira Toriyama mennyire veszi ki a részét a munkából, ha tényleg beindul a gyártás. Egy remake ugyebár azt jelentenék, hogy felújítják az eredeti Dragon Ball sorozatot, és helyrerakják a lukakat a történetben, de egyébként a főbb vonalait azért meghagyják a sztorinak. Ha viszont egy teljesértékű reboot készül, akkor gyakorlatilag teljesen átírhatják az eredeti sztorit, elindítva egy új kánont - mivel természetesen új nézőket is be lehetne vonzani. 

Mindkét opcióban megvan a potenciál, de talán jobban járnánk az első megoldással. Így az eredeti rajongók sem érezhetnék úgy, hogy megmásítják kedvencüket, ugyanakkor egy modernizált látvány és helyrekalapált sztori mellett nekik is megérné az újranézés. Kíváncsian várjuk, mi fog mindebből megvalósulni, mert természetesen bőven benne van a pakliban az is, hogy a Dragon Ball újrakeverése csak álom marad. Pedig ez az álom jelenleg elég szépnek tűnik. 

Ti mit gondoltok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)