Hirdetés

Hackerek áldozatává vált egy GTA rajongói oldal

|

Nagyjából 200 000 felhasználó adatai kerültek hackerek kezébe a GTAGaming.com adatbázisából, anélkül, hogy az oldal üzemeltetőinek feltűnt volna a lopás.

Hirdetés

A Grand Theft Auto sorozattal foglalkozó oldal látogatói mostanában ritkán kaptak új híreket vagy bármilyen tartalmat a portálon, de a legutóbbi frissítés eléggé felkavarta az állóvizet: a regisztrált felhasználók egy nagy csoportjának az adatait megtalálták egy azóta már nem üzemelő hackerfórumon.

Az oldal készítői addigra már tudtak a betörésről, viszont hozzájuk is csak így jutott el a hír, hogy az olvasók adatait is sikerült ellopni. A 200 000 felhasználótól e-mail címeket, jelszókat és IP-címeket szereztek meg.

A GTAGamingen azonnal meg is jelent a figyelmeztetés, és azóta szigorú intézkedések léptek életbe: minden felhasználót, aki a következő pár hétben nem változtatja meg a jelszavát, automatikusan törölnek. Ezzel párhuzamosan a fejlesztők új autentikációs rendszerrel erősítik az adatbázisok védelmét, és addig is lelőtték a teljes fórumot.

Az oldal adminisztrátora szerint azonban furcsamód van egy okunk a mosolygásra, a felhasználói adatoknak ugyanis valószínűleg csak kis hányada tartozik valódi látogatóhoz: sokkal nagyobb részben képviselik magukat a különböző spam botok. A nyilvánosságra jutott e-mail címek több mint fele nincs megerősítve vagy nem volt aktív a 2003-as létrehozása óta, így becslések szerint 30 000-nél is kevesebb ember van tényleges veszélyben.

A tanulságot azonban könnyű leszűrni: mindenki, aki őszinte szívvel tud igennel válaszolni a "Nem vagyok robot" kérdésre, fordítson figyelmet arra, hogy ne mindenhol egy jelszót használjon, és gyakran változtassa őket, hisz ha akár egyetlen évekkel ezelőtt használt oldalon ugyanazzal lépünk be, mint most, az bármikor bajt okozhat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)