Hirdetés

Már megint a játékok a hibásak: az ügyészség szerint videojátékok miatt gyilkolt egy veszprémi férfi

|

A vádlott olyan játékkal játszott, amiben szúrófegyverekkel lehet ölni, a vádirat pedig úgy érvel, hogy összemosódott nála a játék és a valóság.

Hirdetés

"Vérengzős videójátékokkal játszott, aztán vett egy kést, és brutálisan megölte a gyárban dolgozó munkatársnőjét" címmel jelent meg ma délelőtt egy cikk a 444-en, melyben egy valóban kegyetlen gyilkosság részleteit ismerheti meg az olvasó. Az Index még tovább ment, az ő cikkük címe konkrétan kijelenti, "Egy videójáték miatt ölhette meg kolléganőjét a veszprémi férfi". A Népszava címe pedig a következőképpen fogalmaz: "Életfogytiglant adna az ügyészség a gyilkos veszprémi késelőnek, aki összetévesztette a valóságot egy videójátékkal".

A Veszprém Vármegyei Főügyészség egy 25 éves férfi ellen emelt vádat, aki 2022 májusában megölte egy kolléganőjét abban a veszprémi gyárban, ahol mindketten dolgoztak. Az vádemelésről kiadott sajtóközlemény szerint a férfi vonzalmat érzett kollégája iránt, de sosem merte megszólítani. A gyilkosságra alaposan felkészült: megvásárolt egy 12,5 centiméter pengehosszúságú recés, éles, hegyben végződő kést, amelynek markolatára még nedvszívó szövetet is ragasztott, hogy kevésbé legyen csúszós. 

Hirdetés

 Egészen konkrétan a sajtóközleményben olvashatók a következő sorok:

"A vádirat szerint az elkövető a szabadidejében vérengző tartalmú online videójátékkal játszott, amelyben szúrófegyverekkel lehet ölni, s a vádlott számára a videójátékos ölés és a valóság felcserélődött."

Az ok-okozati összefüggést tehát a média egyenesen innen vehette át. 

Időről-időre visszatérő téma, hogy a videojátékok erőszakosabbá teszik az embereket (anno ezeket a köröket lefutották a tévé, sőt évtizedekkel ezelőtt a képregények esetében is). Bár folyamatosan jelentkeznek tanulmányok, amik rámutatnak, hogy igazából a videojátékok nem tesznek erőszakossá senkit sem, 2018-ban egy részben félreértelmezett kutatás miatt megint fókuszba került a téma. Akkor szakértőket megszólaltatva írtunk arról, hogy semmi sem csak fekete vagy fehér, mindig számos tényező együtt járása vezet a tragédiákhoz, melyek közül a videojátékok hatásai valószínűsíthetően a gyengébbek közé tartoznak.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)