Ken Follett's The Pillars of the Earth - Book 1 teszt - így is jó A katedrális

|

Ken Follett világhírű regénye, A katedrális a Daedalic Entertainment kezei között formálódott videojátékká, és az adaptáció cseppet sem hoz szégyent az alapanyagra.

Minden nap új kedvezmények várnak az 576 Adventi Naptárban! Hirdetés

Tüzetesebben megvizsgálni egy adaptációt az alapanyag ismerete nélkül olyan, mintha először lőnél célba: ha jól sül el, akkor örömmel mélyülsz el a témában, de ha szégyenteljesen mellétrafál, akkor bizony elveszi a kedved az egésztől. Noha Ken Follett méltán sikeres regényéből, A katedrálisból már egy sorozat is készült, részben magyarországi helyszíneken forgatva, engem valahogy ezidáig sikerült elkerülnie mindkettőnek. A sors azonban úgy hozta, hogy a nagy mesemondó Daedalic Entertainment feldolgozását nekem szánták az égiek, és nem csupán azt nem bántam meg, hogy fejest ugrottam Follett fiktív világába, de még a kedvemet is meghozta a világhírű mű elolvasásához, sőt a miniszéria megtekintéséhez is. De ne szaladjunk ennyire előre.

Hirdetés

Bizalom nélkül mit érek én?

A XII. század Angliájában járunk, és több, egymást sűrűn keresztező szálon követhetjük az eseményeket: Philip, a szerzetes hosszú idő után tér vissza Kingsbridge-be, amelyet addigra felfedezett magának az ördög; egy Jack névre hallgató, számkivetett fiú édesanyjával tengődik az erdőben, a tulajdon két kezével vadászva a napi betevőre; Tom, az építőmester munka után kutat, miközben megpróbálja életben tartani családját; Aliena, a nemes hölgy otthona felett viharfelhők gyülekeznek. Hogy akkor mégis mi a közös bennük? Mindannyiukat különböző utakon terelve és más-más döntésekre - olykor fájdalmasakra, máskor logikusakra - kárhoztatva összehozza őket a sors, hogy megépítsék az ország valaha létező egyik, ha nem a leghatalmasabb katedrálisát.

A fordulatos sztori összeesküvésekben, intrikákban, háborúkban, szörnyű emberi sorsokban és románcokban egyaránt bővelkedik, így a történések játszatják magukat azokkal a játékosokkal, akik imádják a Trónok harcára emlékeztető stílust. A Telltale Games interaktív kalandjátékaihoz hasonlóan azonban itt sincs valódi beleszólásunk az eseményekbe; kisebb, a történet szempontjából mindössze kozmetikai jelentőségű alternatívákat kapunk, jóleső látszatot (persze a későbbiek folyamán még lehetnek eltérő következmények). A The Pillars of the Earth történetvezetésével, szereplőinek kibontásával és felskiccelt világával mégis pillanatok alatt képes elérni azt, hogy fel se akarjunk állni a vége felirat előtt.

Ebben pedig nem csupán Ken Follett gazdag alapműve vállal oroszlánrészt, de a Daedalic Entertainmentre jellemző stílus is nagyban hozzájárul: a csapat olyan, szemet gyönyörködtető remekekkel lepte meg korábban a kalandjátékok szerelmeseit, mint a The Whispered World vagy a Silence, ezért nem meglepő, hogy A katedrális játékváltozata is elképesztően néz ki. Szemkápráztató és részletgazdag, kézzel festett háttereken mozognak a gondosan animált és arcmimika tekintetében sem elmaradott karakterek, méghozzá egyedi, 2D-s stílusban. Ténykedéseiket pedig nem akármilyen muzsika követi: a prágai FILMharmonic Orchestra nagyzenekari aláfestése finoman kiegészíti a látottakat, miközben a karaktereket élettel megtöltő szinkronszínészek között maga Follett is felbukkan a kántor szerepében.

Boldogan éltek, míg…?

A Ken Follet's The Pillars of the Earth - Book 1 színt visz a point and click sokat látott műfajába sajátos megoldásaival, például új dialógusopciókat nyithatunk meg a tárgyakkal. Habár az olykor túl hosszúra nyúló rejtvények, illetve a hasonló kalandjáték-betegségek miatt miatt nem hiba nélkül való, akárcsak esendő figurái, mégis olyan lebilincselő, hogy szeretnénk magunkba szívni minden egyes pixeljét, és legszívesebben úgy vetnénk rá magunkat a folytatásra, mint William Hamleigh Alienára. Ha belekezdtek, majd megértitek, miért.

Ken Follett's The Pillars of the Earth - Book 1

Amilyen az adjonisten…
PRO
  • Lebilincselő történet
  • Varázslatos képi világ
  • Egyedi point & click megoldások
  • Remek audiorész
Kontra
  • Kiszámítható fordulatok
  • Elhúzódó rejtvények
  • Látszatdöntések
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!