Hirdetés

Ma 120 éves a Nintendo!

|

Nem, nincs elírás - a világhírű cég ma százhúsz éves.

Hirdetés

Csodálkoztok mi, hogy százhúsz éve hol voltak videójátékok? Segítek: sehol :)

Előre elnézést kérek, a cikkben a japán nevek angolos átírását fogjuk használni!

Kyotoban, Japánban 1889 szeptember 23-án alapította a Nintendot egy Fusijaro Yamauchi nevű úriember - a cég eredeti neve Nintendo Koppai volt. A cég egy hanafuda nevű kártyajátékot gyártott és forgalmazott. A kézzel gyártott kártyák egyre népszerűbbek lettek, így Yamauchi asszisztenseket vett fel, akik szintén gyártották a kártyákat. A Nintendo mind a mai napig gyárt kártyákat és megrendezi saját kontakt bridge bajnokságát Nintendo Cup néven.

1956-ban Hirosi Yamauchi, az alapító unokája ellátogatott az Egyesült Államokba tárgyalni a United States Playing Card Companyval, akik akkortájt vezető kártyagyártók voltak. Egy kis irodát és náhány alkalmazottat talált csupán - pedig ez a cég volt a világ legnagyobbja a témában - ekkor ráébredt a kártyabiznisz határaira. Ezt követően licencet kapott disney karakterek használatára és ezeket tették a kártyákra az eladások növelésére.

1963-ban a cég nevét Nintendo Company, Limited-re változtatták, és tőkebevonást hajtottak végre - ennek segítségével újfajta üzletágakban is próbálkoztak. 1963 és 1968 a Nintendonak volt taxitársasága, "légyott hotel" hálozata, TV hálózata és egy ételgyártó cége, amely instant rizst próbált eladni (ami hasonlatos volt az instant tészta levesekhez): mindegyik üzletet bebukták és a tokiói olimpia után a kártyaeladások visszaesésével nagy bajba kerültek.

1966-ban a Nintendo játékokat kezdett gyártani, első modelljük az Ultra Hand volt, egy kinyújtható karszerű termék, amelyet egyik mérnökük hobbiból fejlesztett ki. Egyre másra jöttek a népszerű játékok, az Ultra Machine, Love Tester és a Kusenjuu sorozatú fénypisztoly masinák. Bár ezek között már volt sikeres is, a Nintendo egyelőre még nem tudta az olyan ismert cégeket utólérni, mint a Tomy, vagy a Bandai.

1973-ban tértek át a Laser Clay Shooting System nevű masinára, ami a fénypisztoly egy modernebb változata volt, és egynémely sikert ez is aratott - elhagyott bowling-pályák helyén állították fel ezeket. Ekkor indult fejlődésnek az árkád ipar - bár ezek a masinák túl drágák voltak.

1974-ben a Nintendo megszerezte a Magnavox Odyssey konzol disztribúciós jogait Japánra. 1977-ben elkezdték gyártani első saját konzoljukat, a Color TV Game nevűt. Ebből 4 különböző változat készült, amely egy játék verzióit tartalmazta (például a Color TV Game 6 a Light Tennis hat játékmódjával került piacra)

Egy termékfejlesztő diák, Shigeru Miyamoto került ekkor a céghez - első munkája a Color TV Game dobozának tervezése volt. Azóta tudjuk, hgoy minden idők leglegendásabb videójátékai közül többet ő alkotott.

1975-ben a Nintendo beszállt az árkád világba is az EVR Racer nevű játékkal, amelyet Genyo Takeda tervezett. Ez újabb kisebb sikereket hozott, de az áttörés 1981-ben érkezett el a Miyamoto által készített Donkey Kong nevű játékkal. A játékot sokan licencelték (Atari 2600, Intellivision, Colecovision) így nagyon nagy siker lett.

1980-ban a Nintendo piacra dobta a Game & Watch sorozatot, ezek kézi-videójátékok voltak.

1983-ban dobták a piacra Japánban a Family Computert (általánosan elterjedt nevén a Famicom-ot). 1985-ben amerikában is piacra dobták Nintendo Entertainment System, azaz NES néven, méghozzá a Super Mario Bros nevű játékkal együtt. 1989-ban Yokoi kifejlesztette a hordozható Game Boy konzolt.

A NESt, a SNES, azaz a Super Nintendo Entertainment System követte, a 16 bites, negyedik generációs konzol hatalmas konzolháborúba keveredett fő riválisával a Sega Megadrive nevű konzollal. A SNES nyert, az eladott 49,10 millió konzol mintegy 20 millióval volt több, mint riválisáé.

Ezt követte a Nintendo 64 kiadása, amely már fejlett 3D-s képességekkel rendelkezett, bevezette a piacra az analog sticket és a beépített multiplayert 4 fő részére. Erre a konzolra jelent meg a force feedback elődje, a Rumble Pack is.

Következő konzoluk a Nintendo GameCube volt, az első Nintendo termék, amely optikai lemezt használt tárolásra cartridge helyett. A legfrissebb termék a 2006-ban megjelent és elképesztően siekres Wii, amely mozgásra érzékeny kontrollereket használ és van online funkciója is.

A kézikonzol témában a Game Boy sorozat a Game Boy Pocket és Game Boy Color masinákkal folytatódott, amelyek igen kevésben különböztek egymástól. Egészen addig gyártották a Game Boy-t, amíg meg nem jelent a Game Boy Advance, amely a SNES képességeihez hasonló tudású volt. A Game Boy Advance SP már képernyővilágítást és tölthető elemeket kapott. 2005-ben megjelent a Game Boy Micro is, de mivel egyszerre jött ki a DS-sel, így meg is bukott.

A jelenlegi elképesztően sikeres kézikonzol a Nintendo DS, amely két képernyőt használ, az alsó érintőképernyő, vannak online funkciói és telejsítménye a Nintendo 64-hez hasonlít. A Nintendo DS Lite továbbfejlesztette az eredetit, fényesebb kijelzővel és hosszabb elem élettartammal.

2008 novemberében jelent meg a Nintendo DSi, amely továbbfejlesztett hangminőséget, nagyobb képernyőket, AAC zenelejátszót és két kamerát is kapott. Európában és Amerikában 2009 áprilisában jelent meg.

További boldog 120 évet kívánunk, Nintendo!

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)