Hirdetés

Witcher történelem 7. - ez történik a Vaják: A tó úrnője kötetben

|

A regényfolyam utolsó része, amelyben lezárul egy hosszú, fájdalommal és szenvedéssel terhes utazás, de vajon beteljesülnek-e a jövendölések.

Hirdetés

Háború és béke

Mindeközben Nilfgaard és az Északi Királyságok háborúja nem szünetel. Emhyr var Emreis seregei kegyetlenül szorongatják a megosztott északiakat, akiknek nincs pénzük, hogy egy ütőképes haderőt fegyverezhessenek fel a jól megszervezett császári sereg ellen.

Redania kémfőnöke, Dijkstra találkozik Kovir uralkodójával, Esterad Thyssennel, akitől kölcsönt kér, de az nem hajlandó országa semlegességét feladni. Ettől függetlenül ő is úgy véli, muszáj megállítani az inváziót, ezért egy ravasz húzással sorra alapítja a kereskedőcéheket Novigradban, így áramoltatva pénzt az északiaknak. Emellett szabadon enged jó pár politikai foglyot, akik zsoldoscsapatba verődve elindulnak a frontra, hogy a hirtelen megtollasodott királyságok segítségére siessenek. 

Mikor a tavasz beköszöntével Nilfgaard megindul, egy jól megszervezett hadsereg állja útját, amelyet az Északi Királyságok együttesen állítottak ki. Temeria, Redania, Aedirn, Kaedwen és Rívia erőihez csatlakoznak még Mahakam törpjei is. Ez az összevont haderő egy elkeseredett, több tízezer halottat követelő ütközetben visszaveri a nilfgaardiakat Brennánál. Az ütközetben életét veszti többek között Coën vaják, aki Cirit is tanította Kaer Morhenben, de hasonlóképpen az áldozatok számát növeli az eddigi könyvek rengeteg mellékszereplője. A harcokban mindkét fél nagyon súlyos veszteségeket szenved, de a véráldozatnak hála sikerül Nilfgaardot visszakergetni a Jarugán túlra. Ennek következtében tavasszal béketárgyalások kezdődnek, melyeknek Cintra szolgál színtérül - ezekből természetesen a Varázslónők Páholya is jócskán kiveszi a részét, a háttérből mozgatva a szálakat.

Az itt meghozott döntések értelmében Aedirn, Lyria és Rívia újra önálló királyságokká válnak. Nilfgaard kiadja azokat a Scoia'tael tiszteket, akik részt vettek az északi offenzívában; őket a bosszúszomjas emberek még útközben meglincselik. Emhyr var Emreis feleségül veszi (a hamis) Cirillát, ezzel jog szerinti uralkodója lesz Cintrának. Dijkstra megtudja, hogy többen állhattak Vizimir király meggyilkolása mögött; értesüléseit megosztja Filippa Eilharttal, mire másnap bérgyilkosok támadnak rá az irodájában, de a kémnek sikerül kereket oldania. 

A vándorlás vége

A cintrai békét megelőzően Yennefer hónapokon keresztül raboskodik Stygga tömlöcében, Vilgefortz foglyaként, de észreveszi, hogy időközben a varázsló szolgái, Rience és Schirrú eltűntek. Egy idő után megjelenik a várban Stefan Skellen császári vizsgálóbíró és egy Bonhart nevű ember is. Az ő elejtett mondataikból tudja meg, hogy Ciri és Geralt is életben van. Bonhart azt is felfedi neki, hogy több vajákot meggyilkolt korában, azok medalionjait azóta magánál hordja, kollekcióját pedig Geraltéval szeretné kiegészíteni - persze elsődlegesen még mindig Cirire fáj a foga, aki megszökött előle. 

Az újraegyesülésre nem kell sokáig várni, hiszen Ciri önként sétál be Vilgefortz várába, cserébe azt követeli, hogy engedjék el Yennefert. A varázsló kiröhögi és fogdmegjeivel laboratóriumába vezetteti, ahol mesterségesen szeretné megtermékenyíteni a lányt, hogy utána a magzatának vérét felhasználva ő maga is szert tehessen a világok közötti utazás képességére. Célja egyszerű: minél több helyet leigázni az világmindenségben. 

A procedúra már majdnem kezdetét veszi, amikor odakintről csetepaté hangjai szűrődnek be, megérkezik ugyanis Geralt és kísérete. Hatalmas vérfürdőt rendeznek, Stefan Skellen haramiáit tisztességgel megtizedelik. A felfordulásban Yennefernek és Cirinek is sikerül megszöknie - Geralt először a varázslónővel találkozik.

A túlerővel szemben viszont még ők sem bírhatják sokáig; először Milva esik el egy kilőtt nyílvessző által. Ciri összeakad Cahirrel és Angoulême-mel, akik megpróbálják feltartóztatni a lány életére törőket. A nilfgaardi, aki átszelte a világot, hogy megmentsen egy idegen lányt, Bonhart kardja által veszti életét. Angoulême sebet kap egy dárdától és Ciri karjaiban vérzik el, aki ekkor úgy dönt, hogy nem menekül tovább az őt rettegésben tartó Bonhart elől. Egy elkeseredett küzdelemben végül sikerül megölnie a kegyetlen embervadászt, majd elveszi tőle a medalionokat. 

Yennefer és Geralt a vár egy másik pontján Vilgefortzcal csapnak össze, de még ketten sem bírnak a hatalmas erejű varázslóval. A csata közepén érkezik meg a vámpír Regis, aki meglepi ugyan a mágust, de az felocsúdva egy irtózatos erejű varázslattal péppé olvasztja a halhatatlannak hitt lényt, Geralt egyik legjobb barátját. 

Miután Yennefert ártalmatlanította, a drámai hatást kedvelő Vilgefortz eldönti, hogy Geraltot úgy veri agyon, ahogy Thanedden, ezért egy vasdoronggal támad neki. A történelem majdnem megismétli önmagát, ám a vaják bevet egy mágikus trükköt, amellyel megzavarja a varázslót, ezt kihasználva pedig egy suhintással elválasztja a fejét a testétől. 

Geralt, Ciri és Yennefer a véráztatta folyosókon találkoznak ellenségeik és bajtársaik holttestei között. Stefan Skellen megriadt haramiái még megpróbálják megtámadni őket, de a vaják és harcedzett nevelt lánya előtt senki nem állhat meg. Már maga Kuvik akar nekik rontani, amikor a várat bekerítik Emhyr var Emreis erői, akik a felségáruló vizsgálóbíró nyomán akadtak rájuk. Geralték tudják, hogy velük már nem vehetik fel a harcot. Legnagyobb meglepetésükre maga a császár is megjelenik a helyszínen és félrehívja a vajákot. 

Mikor kettesben maradnak, Geralt régi ismerősként (de cseppet sem szívélyesen) üdvözli az uralkodót, akiben Dunyra, Ciri édesapjára ismer. Kettejük beszélgetéséből derül ki, hogy a vaják már korábban rájött a császár titkára, és arra is, hogy miért üldözte keresztül a fél világon a lányt. Emhyrt ugyanis fiatalon fosztották meg a tróntól és átkot szórtak rá, de az ifjú trónörökös Cintrában, a vaják segítségével megszabadult sün alakjától. 

Később itt kereste föl Vilgefortz mágus, aki megismertette a jóslattal, miszerint Lara Dorren véréből fakad majd az a hódító, aki leigázza a világokat. Tőle tudta meg azt is, hogy Ciri, a saját lánya hordozza a gént, de Calanthe rájött, hogy valamit tervez, ezért folyamatosan felügyelte a férfit. Emhyr Vilgefortz segítségével akarta elrabolni Pavettát és a lányukat, úgy, hogy az hajóbalesetnek tűnjék a világ szemében. Ciri anyja viszont átlátott a szitán, és még indulás előtt leküldte a kislányt a fedélzetről, ő maga pedig véletlenül kiesett a hajóból, amikor Vilgefortz felszippantotta azt a tengerről.

Így csak Emhyr tért vissza Nilfgaardba, aki egy lázadás élére állva visszafoglalta trónját, és megerősítette hatalmát, de arról nem tett le, hogy utóda meghódítsa a világot - mivel ez a legenda szerint a szóban forgó személynek Ciri méhében kell megfogannia, ezért a saját lányának akart gyermeket nemzeni. Emiatt rohanta le Cintrát, és ezért kerestette később a lány; most pedig az a terve, hogy magával viszi. Geralt és Yennefer természetesen nem hagyhatják el élve Stygga várát, mivel tudják az igazat, de megengedi nekik, hogy saját kezükkel vessenek véget életüknek. 

Ciri - noha nem ismeri fel apját - zokogni kezd, ahogy kifelé tart a nilfgaardiakkal a várból, ez viszont megmozdít valamit Emhyrben, aki meggondolja magát és mégsem viszi magával a lányt (ezután veszi feleségül a hamis Cirit). Ciri visszamegy nevelőszüleihez, akik már az öngyilkosságra készültek; elföldelik Geralt csatában elhullott barátait és maguk mögött hagyják a sötét kastélyt. 

Valami véget ér, valami elkezdődik

Egy darabig hármasban vándorolnak, eközben pedig leróják Ciri néhány adósságát: meglátogatják a Patkányok sírhelyét a faluban, ahol Bonhart lemészárolta őket; felgyújtják az arénát, ahol a lányt viadalra kényszerítették; eltemetik Vysgota remetét, aki a mocsárban halt meg, miután megmentette Cirit. Yennefernek és Cirinek viszont még szembe kell néznie, egy utolsó kihívással: a Páhollyal. A Cintrai Oroszlánfiók és a Fehér Farkas még egy darabig együtt folytatja útját, amíg a varázslónő előresiet, hogy találkozzon Filippáékkal. 

Ekkor Geralt elviszi a lányt Toussaint-ba, ahol felveszi a korábbi szörnyvadászataiért járó fizetséget. Beauclairben egy közelgő kivégzés kelti fel figyelmüket, a vérpadra ugyanis nem mást vezetnek fel, mint Kökörcsint, akit Anna Henrietta halálra ítélt, amiért megcsalta. A bárd az utolsó pillanatban kegyelmet kap a szeszélyes uralkodónőtől, de így is lóhalálában kell elhagyniuk Toussaint-t, nehogy mégis meginogjon a nemesi kegy. 

Ezután Ciri is csatlakozik Yenneferhez, de megígéri Geraltnak, hogy hat nap elteltével mind találkoznak Ríviában, ahol a vaják meglepetéssel készül számukra. A Varázslónők Páholya továbbra sem tett le arról, hogy összefektesse Cirit a koviri trónörökös Tankreddel. Noha hivatalos frigyről most már szó sem lehet, hiszen a világ azt hiszi, Cirilla a nilfgaardi császár felesége. De Tankred szeretőjeként még megszülhetné a próféciák által megjövendölt gyermeket.

Emellett az is a tervük része, hogy varázslónőt faragnak Ciriből, majd a tagjaik közé fogadják, így a Páholy egyre nagyobb befolyást nyerhet a távoli, ám rendkívül gazdag királyság fölött. Cirinek nincs módja ellenkezni, de közli, hogy mindezek előtt még találkozik Geralttal Ríviában, ahova Yennefer és Triss is elkíséri. 

Eközben Geralt már az említett város egyik kocsmájában üldögél Kökörcsinnel, és a hozzájuk szegődött Yarpen Zigrinnel és Zoltan Chivayjel. A vaják elárulja, hogy a Ciriéknek szánt meglepetése nem más, mint hogy felhagy mesterségével, mert többször nem kívánja vásárra vinni a bőrét másokért, ugyanis a szerettei fontosabbak számára. A beszélgetés sokáig tart, de egy idő után furcsa hangokra lesznek figyelmesek. Az ajtón kilépve látják, amint a városban épp pogrom zajlik a másfajúak ellen, amit a háború utáni idegengyűlölet váltott ki. Geralt az utcára siet, hogy segítsen az ártatlanul lemészárolt törpökön és tündéken, de egy kegyelemért könyörgő suhancnak megkíméli az életét, aki ezután hasba szúrja egy vasvillával. 

Yennefer, Triss és Ciri akkor érkeznek meg a városba, amikor már zajlik az öldöklés. A két varázslónő szabadjára enged egy óriási jégesőt, így zavarva el az utcán dühöngő csőcseléket, de már nem sikerül időben odaérniük Geralthoz, aki az utca kövén fekve haldoklik. Yennefer minden erejét beleadja, hogy meggyógyítsa szerelmét; saját éltető energiáit is felhasználja a sikertelen próbálkozásba, míg a végén ő is a vaják mellé rogy. 

Ekkor a közeli tó hullámain megérkezik egy csónak, mellette az unikornis Ihuarraquaxszal. Ciri a tőle kapott erővel életet ad a vajáknak és a varázslónőnek, és a lélekvesztőn átevez velük egy másik világba, majd egy almafákkal tarkított szigeten hagyja a két szerelmest. Ő maga egy újabb, számára ismeretlen világba szökik, itt találkozik egy lovaggal, ki a Galahad névre hallgat és egy bizonyos Artúr király szolgálatában áll...

Eddig tartott a Vaják - A tó úrnője összefoglalója, ha tudni akarod, mi történik a Viharidő kötetben, katt ide!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)