Hirdetés

Samsung verseny - néztük vala az falt, rajta volt az Asphalt

|

Ha néhány éve valaki azt mondja: telefonon játszunk 3D-s autóversenyt egy multiplex mozi vásznán HD felbontásban, elküldtem volna, hozzon nekem is abból, amit iszik. Erre tessék, 2013 van, és az egyszeri BZ ezt látta.

Hirdetés

Őszintén be kell vallanom, olyan elvetemülten nem rajongok az autós játékokért, vezetek én a való életben is eleget (igaz, nem úgy, mint ahogy virtuálisan szokás nyomni a pedált). Persze azért az egykori legenda, a Stunts, valamint a Burnout Paradise és az NFS Most Wanted (mármint az eredeti) még így is gyakran előkerül a gépen, és a szép emlékek miatt néha mobilon is kipróbálom a vezetős újdonságokat.

Az Asphalt sorozat néhány tagjához volt szerencsém korábban, ám az Asphalt 7: Heat eddig elkerült. Az viszont mindenképpen felcsigázott, hogy a Samsung az Allee egyik mozitermébe invitált, hogy nem mindennapi módon próbáljam ki a játékot. A kis kijelző helyett ugyanis egy jóval nagyobbra vetítették ki a képet: nem tabletre, nem tévére, hanem egyenesen egy háznyi méretű mozivászonra. Persze ehhez nem kellett mindenféle csatlakozóval abuzálni szegény telefont: egy Galaxy S4-en futott (illetve gurult) a játék, amelyről WiFi-n, a telefon AllShare funkciójával lőtték fel a képet és a hangot a multiplex mozi rendszerére.

Mit ne mondjak, elég hatásos volt az összkép. Igyekeztem közben fotózni meg videózni (azt még szabad, csak telefonálást nem enged a KRESZ, ugye?), de kábé semennyire se adja vissza semmi azt az élményt, amikor egy vékony okostelefont egyszerű kontrollerré silányítasz, és a látvány a teljes látómeződet betölti, a hang pedig teremnyi hangszóróból dübörög.

Azért pici kritikám lenne kétfelé is. Egyrészt bármennyire is überzseniális az AllShare technológia, még mindig volt némi késleltetés a telefonon látható akció, valamint a kivetített kép között. Ez ugyan legtöbbször csak pár tizedmásodpercben mérhető, de egy gyors reflexeket igénylő verseny során azért nem a legszerencsésebb. Többször sikerült azért belecsattannom a falba, mert későn vettem észre egy kanyart vagy valamilyen tereptárgyat. Másrészt néha laggolt is a rendszer, bár ezt a gyenge Wi-Fi hálózatnak köszönhettük (köszönte a fene).

Az Asphalt 7: Heat pedig leginkább azt juttatta eszembe, hogy "heat", azaz hőség ide vagy oda, a játék bizony inkább csak a kellemesen langyos kategória. Először is én mindig azokat a merészebb játékokat szerettem, ahol a fejlesztők bevállalósak voltak, és ha az autóval óránkénti 120 kilométeres sebesség mellett taroltam le a korlátot, akkor azért nem csak a fényezésen látszott meg a kegyetlenkedésem nyoma. Ehhez képest itt még csak a szín se kopik... Ha pedig egyenesen beletrötyfmögök egy vasbeton oszlopba, egy kikockázott ütközésről látok néhány képet, amelyen a kocsi továbbra sem deformálódik, csak szikraesőt hány, mint egyszeri kínai árus a Négy Sárkány piacon, amikor a NAV-razzia miatt lenyeli az engedély nélküli petárda-kollekciót.

Na, de az óvatos fikkantás után nézzük inkább a dolgok jó oldalát. Először a hardvereset, mert ugye isten nem ver el hardverrel. Aki eddig azt szajkózta, hogy telefonon úgyse lehet PC-s szintű játékélményt előidézni, azt ezúton csókoltatom. Ha mozivásznon nem is minden nap szórakozhatunk telefonnal, de egyre több mód van arra, hogy tévével vagy egyéb kijelzővel kössük össze kedvenc mobilunkat, amelyek közül szintén egyre több képes HD minőségű játékok futtatására. Oké, ne várja senki, hogy számolhatatlanul rohannak ránk a poligonok meg a shaderek, de a mostani tapasztalat alapján a látvány és a "hangvány" simán be tudott annyira szippantani, hogy kellően megemelkedjen az adrenalinszintem. Szóval, az biztos, hogy már nem a Snake és a Tetris környékén jár a mobilipar. Az Asphalt 7 pedig a bátortalan törésmodell ellenére is irgalmatlanul szép. A pályák hangulatosak és szépen kidolgozottak, a fényeffektekre meg mobilos szinten nincs is elég szépen kifejező szó, az emberi boka salakanyaggal történő megtisztelését tudnám csak említeni párhuzamként.

A mozis autózúzásomról igyekeztem némi shakycam jellegű videót is összebizergálni, amit megtaláltok jelenlegi birodalmam, a Mobilport cikkében. De ahelyett, hogy ezt az alkalmat kihasználnám a Mobilport és a Technet népszerűsítésére (amit nem teszek, hiszen nem vagyok én olyan, hogy más oldalakról csábítsam oda az érdeklődő ifjúságot, dehogy, szó sincs ilyenről, tényleg), inkább csendben megkérdezem, hogy szeretnétek-e, ha vésnék néha még erről-arról irományokat errefelé? Ugyanis az a helyzet, hogy hiányoztok, de ezt csak csendben jegyzem meg, hogy meg ne ártson a metalviking imidzsemnek...

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)