Hirdetés

Steve Jobs és az Apple sikertörténete - könyvkritika

|

Az informatikai világnak van egy-két ikonikus alakja - közülük is az egyik legismertebb Steve Jobs.

Hirdetés

Mostanában sok olyan életrajzot láttam, amelyet minden bizonnyal bulvársajtóhoz szokott olvasóknak írtak: könnyen érthető nyelvezettel, nagy betűkkel, szellősen tördelve sem nagyon érik el a 200 oldalt az ilyen könyvek.

Ennek persze több oka van – van, akiről nincs több írnivaló, van, aki csak ennyit akar elmondatni magáról és van, aki csak ennyire izgalmas – egy épp felkapott sztár nem biztos, hogy túl sok „tartalmat” fel tud mutatni magáról. Szerencsére Steve Jobs esetében nem ez volt a helyzet, sőt!

Egyelőre azonban kezdjük a cím elemzésével – a könyv eredeti címe egy szójáték – iCon, ami a kis i-vel és az utána következő nagy betűvel utal az Apple sikertermékeire (iPhone, iPod, iMac), de ugyanakkor arra is, hogy Steve Jobs egy igazi ikon. Magyar címe azért félrevezető és szerencsétlen, mert Steve Jobs életében nemcsak Apple volt/van (még ha ez az egyik legfontosabb is) – voltaképp ő a legnagyobb egyéni részvénytulajdonos egy Disney nevű cégben (gondolom hallotatok már róluk), s a könyvben is épp elég szó esik (sőt külön fejezetek vannak rá) a NeXT és a Pixar nevű hangsúlyozottan NEM Apple vállalkozásairól.

Persze ettől még kétségtelenül az Apple a főszereplő, amelyet Steve Jobs és Steve Wozniak alapítottak az úgynevezett informatikai vadnyugat korszakában. Apró garázscég volt, az Apple I nevű gépük egyenesen csak egy alaplap volt hobbistáknak, amiből néhány százat adtak el. Annak idején sok ilyen vállalkozás jött létre kis garázsokban, de egyiknek sem volt sem Bill Gates sem Steve Jobs nevű tulajdonosa – ebből a két emberből ezúttal a második érdekel minket jobban. Jött az Apple II, a siker, a pénz és a csillogás - majd a Lisa vs. Macintosh harc és a bukás...De Steve Jobs mindig tele volt ötletekkel és legyőzhetetlen természete sikerre teremtette még akkoris, ha a NeXT nem lett világsiker - bár az Apple OS X ennek a cégnek köszönhető. A Pixar azonban igazi világsiker lett, így Steve Jobs az első Apple korszak bukása után diadalmas hadvezérként tért vissza...

A könyv több, mint 400 oldal, apró betűkkel, sűrűn szedve – izgalmas, mint egy kalandregény egy elképesztő egyéniségről, akit nem érdemes utánozni, hiszen erre születni kell. Azt a tehetséget, azt a hitet, azt a kitartást,azt a szerencsét, amely az árva fiút multimilliárdossá tette egy olyan környezetben, amely sosem fog megismétlődni - már nem lehet megtanulni - ilyennek csak születni lehet, ahogy ilyen történetet nem lehet kitalálni, ilyenre csak a valós élet képes. Egy elképesztő fantasztikus informatikai "egyéniség", mondhatni informatikai "hős" igen izgalmas története – csak ajánlani tudom.

Steve Jobs
Steve Jobs

4,5/5


Ilyet Hollywood sem tud, mert ez az izgalmas valóság!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)