Hirdetés

Roger Zelazny: A Fény Ura - könyvkritika

|

Hindu istenek a sci-fi egyik klasszikusában.

Hirdetés

 

Roger Zelazny amerikai SF- és fantasyíró neve nem lehet ismeretlen a magyarországi sci-fi rajongók számára. Sajnálatos tény viszont, hogy magyarul alig jelent meg regénye, inkább novellákat ismerhetünk tőle, még a régi Galaktikákból, illetve legutóbb az Agave 100 című novelláskötetben jelent meg tőle novella, meglepő csattanóval.

Új SF-sorozat

Viszont az Agave Kiadó most új sci-fi sorozatot indít, amelynek első, sorozatindító tagja Roger Zelazny A Fény Ura című kötete, ami 1968-ban Hugo-díjat is megkapta (ez a science fiction egyik, ha nem A legrangosabb díja), ráadásul még ma is eleven és friss, mondanivalóval teli, pedig nem mostani, no. Az olvasása közben úgy éreztem magam, mint anno, mikor először lapoztam bele a könyvtárban a régi, Kuczka Péter által szerkesztett Galaktikákba, pár oldal után teljesen elvarázsolt. Az elején viszont eléggé kapkodtam a fejem, ugyanis rögtön belecsöppenünk a hindu istenek által uralt világba, s fokozatosan derül ki, hogy ki, miért és hogyan is került oda, ahol épp leledzik. Épp emiatt nem könnyű olvasmány, minden sorára oda kell figyelni. A nyelvezete remek, kétféle stílus figyelhető meg: az egyik a mítoszok mesélőjének stílusa, a másik pedig a modern jelleg, mindkettő a történetből adódik és remekül erősíti a beleélésfaktort.

A történetről (nem akarok spoilerezni): valamikor a jövőben pár telepes elment egy távoli bolygóra, elfoglalták az őslakosoktól és ott új társadalmat alapítottak. A fő konfliktus a társadalom jellegén és alakulásán alapul. Mindegyik telepes (a regényben Elsők néven emlegetik őket) hindu istenek alakját, nevét és jellegét veszi fel, mindegyikük azt, akire hasonlít, ráadásul testcserére is lehetőségük van (viszont igazi halált is halhatnak, amitől mindegyikük úgy fél, mint a tűztől), így élik túl az ezredéveket. Főszereplőnk Sam, akit Mahasamatman néven is ismernek, ő Buddha szerepében lép színre, de megjelenik Kálí (egy Candi nevű nő volt eredetileg, több ezer évvel azelőtt), Jama, a halálisten és Agni, a tűz istene is. (A hindu mitológiát nem árt ismerni a regény olvasása előtt.)

Elgondolkodtató és letehetetlen olvasmány volt, bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a sci-fit.

 

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)