Hirdetés

Star Wars kánon történelem 6. - Az Új Köztársaság kora

|

Utolsó előtti részéhez érkezett a hivatalos Csillagok háborúja kánont bemutató sorozatunk.

Hirdetés

A sorozat korábbi részei:

Megállíthatatlanul dübörgünk tovább, és eljutottunk oda, hogy már csak két korszak maradt hátra a hivatalos Star Wars kánont ismertető cikksorozatunkban, melyek közül ma az Új Köztársaság korát fogjuk alaposan és részletesen kivesézni, megvizsgálva, mi történt a Birodalomban az Uralkodó halála (vagy pontosabban fogalmazva inkább eltűnése) után, hogyan zárult le maga a háború, és hogyan kapcsolódhatnak az ebben a korszakban játszódó események az ezt követő érához, vagyis az Első Rend felemelkedéséhez.

Hirdetés

A Birodalom maradványai

Az endori csatát követően a Birodalom végtelenül kaotikus állapotba került. Az Uralkodó után a hatalmi láncban egy chagriai fajba tartozó férfi, Mass Amedda állt, aki azonban semmilyen tekintéllyel és tényleges hatalommal nem rendelkezett. Mass Amedda nem volt épp ura a helyzetnek, hiszen nemes egyszerűséggel elrejtőzött coruscanti lakosztályában, miközben a bolygót épp Birodalom-ellenes megmozdulások tarkították.

A tényleges politikai hatalmat a háttérben Gallius Rax, Palpatine egyik legfőbb bizalmasa gyakorolta, és a megmaradt flotta jelentős része felett is ő rendelkezett, miközben a nyilvánosság elé Rae Sloane főadmirálist állították a flotta irányítójaként. A helyzet persze igazából ennél sokkal bonyolultabb volt, hiszen nagyon sok flottatiszt a saját kezébe óhajtotta venni az irányítást, ezért kisebb frakciók jöttek létre, melyek sokszor egymással is összetűzésbe kerültek. Nem is lehetett volna nagyobb a zűrzavar az egykor oly rendezett és fegyelmezett Birodalomban.

Rae Sloane főadmirális

Az Uralkodónak ugyanakkor volt egy terve arra az esetre, ha netán elbukna. Meg akarta büntetni a Birodalmat, mely hagyta, hogy ő meghaljon, és ki szerette volna rostálni azokat, akik a leghűségesebb hozzá. Ennek megvalósítását szolgálta a Parázs hadművelet, melynek keretében Birodalmi erők vihargenerátorok segítségével egyaránt megsemmisítettek Lázadó, avagy immár Új Köztársasági, és birodalomhű világokat is. Ugyanakkor rengetegen dezertáltak a projekt könyörtelensége, és látszólag esztelen pusztítása miatt.

Ilyen dezertőr volt például Yrica Quell, akit ezután az Új Köztársaság egy Alphabet hírszerző repülőegységbe osztott be azért, hogy felkutassa és levadássza egykori birodalmi egységét, az Árnyék ezredet. A dezertálók közé tartozott az Inferno kommandós csapat két tagja, Iden Versio és Del Meeko is, akik úgyszintén az Új Köztársaságot segítették. Az ő kalandjaikat a Star Wars Battlefront II videojáték kampánya mesélte el. Végül a szétszóródott egységek jelentős részét Sloane hívására sikerült újra egységbe kovácsolni, a flotta pedig a Jakku bolygó felett gyülekezett. Ez még később rendkívül fontos lesz.

Az Új Köztársaság

Ezalatt, ahogyan már az előző cikk végén is említettük, a Szövetség létrehozott egy új államalakulatot, az Új Köztársaságot. A Birodalom maradék erőinek kiszorításával, vagy a velük való együttműködéssel egy új főhatalmat kívántak alkotni a galaxisban. Az Új Köztársaság első főkancellára Mon Mothma, a lázadás emblematikus alakja lett, míg az első fővárosnak a Coruscanton uralkodó kaotikus állapotok és a továbbra is erős birodalmi jelenlét miatt az ő szülőhazáját, a Chandrilát tették meg. A korábbi Köztársasággal ellentétben viszont az Új Köztársaság központja nem állandó jellegű volt, bizonyos időközönként új fővárost jelölt ki a Szenátus.

Mon Mothma

A legfontosabb közvetlenül elérendő cél a háború lezárása lett, ennek érdekében az Új Köztársaság megalkotott egy fegyverszüneti megállapodást. Ezt azonban nem sikerült elfogadtatni a Birodalommal, Sloane pedig egy támadással egybekötött merényletet próbált meg végrehajtani a főkancellár ellen. Ezáltal biztossá vált, hogy a Birodalom jelenlegi vezetésével nem lehet békés megállapodásra jutni, a háború folytatódni fog.

Az Új Köztársaságnak egy fegyverre volt szüksége, mellyel nagyobb hatékonysággal szállhatott szembe a Birodalom megmaradt egységeivel. Ez lett végül a Starhawk-nak nevezett cirkáló, a hozzá kapcsolódó projekt megvalósításának élén pedig a korábban már többször is emlegetett Hera Syndulla állt, akinek egyébként egy Kanannel közös fia is született, Jacen Syndulla. A Starhawkot begyűjtött és szétszerelt csillagrombolók alkatrészeiből állították össze. A hajó egy hatalmas vonónyalábbal rendelkezett, mely alkalmas volt arra, hogy gyakorlatilag széttépjen egy másik cirkálót. A projekt védelmével a Vanguard századot bízták meg, azonban a birodalmi Titan századnak sikerült jelentős károkat okoznia, és ez nagyban hátráltatta a munkálatokat. A két osztag rivalizálását a Star Wars Squadrons videojáték dolgozta fel.

Mivel a prioritások másfelé tendáltak, Han és Csubakka saját akcióba kezdtek, és egy kisebb csapattal a Kashyyykra mentek, hogy felszabadítsák a vukik világát. A támadást a Köztársaság segítségének hála siker koronázta, Csubakka pedig úgy döntött, hogy egy darabig itt marad a családjával, többek között feleségével, Mallával, és fiával, Lumpyval.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A jakkui csata

Az Új Köztársaság végül rátalált az egyesített birodalmi erőkre a Jakkun, ahol hatalmas ütközet vette kezdetét a felszínen és az űrben egyaránt. Ennek során életét vesztette Gallius Rax is. Raxnek az volt a célja, hogy a bolygó magjának megsemmisítésével elpusztítsa a teljes új köztársasági flottát, ám kudarcot vallott.

Ekkor Sloane vette a kezébe az irányítást, a Birodalom megmaradt egységeit pedig az Ismeretlen Régiókba vezette egy találkozási pontra, ahol az Uralkodó csillagrombolója, az Eclipse várta őket. Innentől fogva titokban tevékenykedtek, fokozatosan létrehozva az Első Rendet, de erről csak a későbbiekben fogunk mélyrehatóan mesélni.

Mivel a Birodalom jelentős része eltűnt, a Köztársaságnak sikerült aláíratnia a fegyverszüneti megállapodást Mas Ameddával, a harcok így hosszú idő után véget értek. Néhány hadúr az ismert galaxisban maradt, és megpróbált a hatalmába kapaszkodni olyan világokon, melyekre nem terjedt ki az új állam hatásköre, egy részük azonban később vagy az Első Rendhez, vagy az Új Köztársasághoz csatlakozott.

A Mandalore sorsa

Érdemes még kitérni a mandalori nép sorsára is, ami meghatározó szereppel bírt a korszakban. A Mandalore megszenvedte a Birodalom rémuralmát. A Maul alóli felszabadításkor ide érkező köztársasági csapatok hamar elnyomó birodalmi erőkké váltak, ezért Bo-Katannak ismét meg kellett küzdenie hazája függetlenségéért.

Ennek érdekében egyesítette a klánokat, és felkelést szervezett, melyben kulcsfontosságú szerepet játszott a Szellem legénységébe tartozó Sabine Wren is. Wren visszaszerezte Maultól a Sötétkardot, majd átadta azt Bo-Katannak. A Birodalom a Biztonsági Iroda könyörtelen tisztjét, Gideon moffot jelölte ki a bolygó helyzetének stabilizálására. Gideon nagyon komoly népirtást rendezett a mandaloriak körében, minek következtében számuk vészesen megcsappant, megmaradt klánjaik pedig csak rejtett búvóhelyeken működhettek tovább.

Gideon moff

Sötét szervezkedések

Az egyik ilyen rejtett közösségnek volt a tagja a The Mandalorian sorozat főhőse, Din Djarin, aki az Őrség Gyermekei nevű fanatikus vallási csoporthoz tartozott. Ők a mandalori kultúrán belül is az átlagnál jóval szélsőségesebb nézeteket vallottak, tilos volt számukra például mások előtt levenni a sisakjukat.

Din fejvadászként dolgozott, hogy kisegítse közösségét. Egyszer egy olyan megbízást kapott, mely szerint egy 50 éves célszemélyt kellett volna leszállítania. Kiderült azonban, hogy az illető Yoda fajába tartozik, így rendkívül lassan öregszik, és valójában csak egy csecsemő. Din küldetése ezután az lett, hogy helyet találjon az ifjúnak a sajátjai között, ami az ő értelmezése szerint a jediket jelentette. Ugyanakkor a Birodalom is nagy erőkkel kutatta a gyermeket Gideon moff vezetésével, akik a vérét akarták felhasználni valamilyen biológiai kísérletben, ami nagy valószínűséggel az Uralkodó visszatéréséhez köthető.

Din végül Bo-Katan útmutatásával felvette a kapcsolatot Ahsokával, aki az Erőn keresztül kommunikálva megtudta, a gyermek neve Grogu, és a 66-os parancsot azért élte túl, mert nevelői elrejtették őt a Jedi Templomban, később pedig elrabolták, de az emlékei homályosak. Ő maga nem vállalta Grogu kitanítását, mondván a kis lény túlságosan kötődik már Dinhez, ráadásul megvolt a saját küldetése is: fel akarja kutatni Thrawn főadmirálist és ezáltal Ezrát. Így hát útbaigazította Dint a Tython bolygóra, ahol a látókőnek nevezett helyen Grogu felvehette a kapcsolatot egy másik jedivel.

Din Djarin és Boba Fett

A Tythonra érve Din Boba Fettel találta szembe magát, aki mint kiderül, valahogyan kijutott a sarlacc bendőjéből, és visszakövetelte páncélját, amit Din egy Cobb Vanth nevű fickótól szerzett meg egy fogadás során. Cobb Vanth egyébként a  dzsaváktól, a Tatuin guberálóitól vásárolta meg azt. Boba megmutatta Dinnek a páncélba írt örökösödési láncot, ezzel bizonyította, hogy övé a vértezet. Din át is adta neki a páncélt azért cserébe, hogy a fejvadász megígérte, segíteni fogja Grogu biztonságba juttatását. Miután a birodalmiak a Dark Troopereknek nevezett harci droidokkal megszerezték a gyermeket, Boba és Din együtt indultak hát csapatot verbuválni a kis zöld lény kiszabadítására.

Az osztag kis híján kudarcot vallott, ám befutott Luke Skywalker, aki könnyedén legyőzte a Gideon moffot védelmező Dark Troopereket. Grogunak vele sikerült felvennie a kapcsolatot. A jedi magával vitte a gyermeket. Luke ekkoriban már megkezdte a Jedi Rend újjáépítését, Erőhöz kapcsolódó ereklyéket gyűjtött saját tudásának bővítésére, valamint tanítványokat keresett. Grogu mellett hamarosan a tanítványává vált Ben Solo, Leia Organa és Han Solo közös gyermeke is.

A történet itt még messze nem ért véget, Bo-Katan ugyanis a Mandalore felszabadítását tervezgeti, amibe valószínűleg valamilyen formában be fog kapcsolódni Ahsoka és Sabine Thrawn utáni hajszája is. Ez utóbbi történetszálat minden bizonnyal a szintén ebben az időben játszódó Ahsoka című sorozat fogja felgöngyölíteni, míg Boba Fett-tel, aki Jabba egykori bűnszervezete fölött vette át az irányítást, a december 29-én érkező The Book of Boba Fett című sorozatban találkozhatunk újra. Mindezeken túl pedig a The Mandalorian sorozat is folytatódik. Gideon moff legyőzése után a Sötétkard Din Djarin birtokába került, érdekes lesz majd látni, mit kezdenek hőseink ezzel a helyzettel.

A következő alkalommal Sidious túlélését, az Első Rend, illetve a Végső Rend felemelkedését, valamint az Ellenállás harcát fogjuk megvizsgálni, mellyel a végére is érünk a hivatalos kánon eddig megismert történeteinek.

A cikket Kelemen "Rixon" Richárd írta, kinek Rixon's Cantina nevű YouTube-csatornáján további Star Wars tartalmat találtok. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)