Hirdetés

2023 legjobb Disney+-os tartalmai - nem csak Star Wars és Marvel volt

|

Jeremy Renner, Tom Hiddleston és Rosario Dawson csak a kezdet: kiválasztottuk a kedvenceinket a Disney streamingszolgáltatásának idei újdonságaiból.

Hirdetés

Godfather of Harlem (3. évad)

A gengsztertörténetek fontos részei a filmtörténelemnek (elég csak A keresztapára, a Nagymenőkre vagy A sebhelyesarcúra gondolni), és sorozatok tekintetében is számos emlékezetes alkotás készült (mint a Maffiózók, a Breaking Bad és a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó), a listára pedig 2019-ben újabb nevet írhattak fel a műfaj kedvelői a Godfather of Harlem képében. A széria megtörtént eseményeken alapul, ugyanis főszereplője, Ellsworth "Bumpy" Johnson valóban létezett: több mint negyvenszer tartóztatták le és két alkalommal is ült börtönben. A sorozatban az Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas Forest Whitaker alakítja Bumpy-t, aki a rácsok mögül tíz év után szabadulva szeretne visszatérni a gengszterbizniszbe, csakhogy ennyi idő alatt minden megváltozott, így fel kell vennie a harcot a riválisokkal, hogy ismét övé legyen az irányítás. Az MGM+-os Godfather of Harlem - amely olyan színészeket vonultat fel a mellékszerepeiben, mint Giancarlo Esposito, Luis Guzmán és Vincent D'Onofrio - idén már a harmadik évadát kapta meg, és erejéből mit sem veszített, amiről a zsáner és Whitaker hazai követői a Disney+-on győződhetnek meg. Ha kimaradt, ajánlott pótolni.   

Loki (2. évad)

A Marvel Studios Disney+-ra gyártott sorozatai között akadnak remek és felejthető darabok is, de a csínytevés istenét főszereplővé megtevő Loki egyértelműen a jobbak közé tartozik. A Tesseracttal meglépő karakter egy alternatív idősíkot hoz létre a tettével, amivel felkelti a szent idővonalat őrző Téridő Variancia Alapítvány figyelmét, és Mobius ügynökön (Owen Wilson) keresztül nemcsak a TVA működésébe nézhetünk bele, de behozzák a képletbe a variánsokat is. Ilyen Loki női változata, Sylvie (Sophia Di Martino) is, aki az első szezonban alaposan megkavarta a dolgokat Tom Hiddleston figurájával együtt (megismertetve a rajongókkal Kang egyik verzióját), ami a másodikban csúcsosodik ki egy idősíkokon és multiverzumon átívelő kalandban. A folytatás tónusváltása és nehezebben követhető cselekménye nem mindenkinél fog betalálni, de mindezeket ellensúlyozni tudják a minőségi párbeszédek és írás, valamint a szép és érett finálé, amely pontot tesz az új Loki karakterfejlődésének végére. Egyedi, kivételes történettel bővült az MCU, aminek érdemes adni egy esélyt.

Nincs, aki megmentsen

A Hulutól érkezett az év egyik legkellemesebb meglepetése attól a Brian Duffieldtől, aki 2020-ban már meglépett egy hasonlót a felrobbanó tinédzserekre építő Kirobbanó szerelemmel, a Nincs, aki megmentsen esetében pedig thriller/horrorfronton teszi ugyanezt. A film középpontjában egy fiatal lány áll (az Éretlenségiből ismert Kaitlyn Dever), aki arra lesz figyelmes, hogy idegen szállják meg a házát. Az író-rendező nem sokáig rejtegeti a fenyegetést, hamar arcot ad az űrlényeknek, és nem csupán ebben a tekintetben szakít a hasonló tematikájú filmek bevett szokásaival, hanem abban is, hogy szinte alig hangzik el szöveg benne. Legalább ugyanakkora fókuszt kap a főszereplő múltbéli traumájának hatásai, mint a megszállók, amihez Dever erőteljes játéka asszisztál, a lezárással pedig olyat lép meg Duffield, amely alaposan meglepi a nézőt. A Nincs, aki megmentsen nem lesz automatikusan mindenki kedvence, de üde színfolt a felhozatalban, amelyből sokkal több kellene.

Rennervációk (1. évad)

Idén a balesetéből való gyors felállásával Jeremy Renner példát mutatott kitartásból, és bebizonyította, hogy nemcsak a vásznon, a valóságban is szuperhős. Új műsorával, a Rennervációkkal pedig azt is megmutatta, hogy mekkora szíve van: a színész régóta újít fel járműveket rászorulóknak, és nagy gyűjtő is, ezért néhány éve az a gondolata támadt, hogy miképpen tudná ezt kiterjeszteni és nagyobb hatást elérni a szenvedélyével. Ez hívta életre a show-t, amelyben barátja és üzlettársa, Rory Milkin, valamint különböző szakértők segítségével használaton kívüli járműveket alakít át kifejezetten olyan gépekké, amiknek a világ különböző közösségeinek a legnagyobb szüksége van. Az egyikből például víztisztítót faragnak, a másik táncstúdióként üzemel. Mi végigkövethetjük ezt a folyamatot az ötlettől az átadásig, amely tartogat mesterkéltséget is (például a meghívott sztárvendégek képében, akik többnyire csak biodíszletek), azonban Renner kisugárzása, a humoros pillanatok, a sokszínű műszaki csapat odaadása és a megajándékozottak mosolya kárpótol műviségért.  

Üdv Wrexhamben! (2. évad)

Milliók rajonganak Ryan Reynoldsért és a Felhőtlen Philadelphiából ismert Rob McElhenney-ért, azt viszont kevesen tudják, hogy a két barát egy fociklub tulajdonosa. A világ egyik legöregebb csapatát, az 1864-ben alapított észak-walesi AFC Wrexhamet vásárolták meg közösen, hogy pénzt és időt nem sajnálva visszarepítsék a gárdát az utolsó profi ligának számító negyedosztályba a félprofi ötödosztályból. Az FX gyártásában, a Hulura készült sorozat pontosan ezt mutatja be: az első évad az átvétellel indít, majd a két sztár a klub élén eltöltött első másfél évét öleli fel. Reynolds és McElhenney felforgatják a város életét, miközben beletanulnak a klub vezetésébe és magába a sportba is, noha végig a háttérben maradnak, a fókuszt a foci és a közösség kapja. Ez nem változik a Disney+-on már megtekinthető 2. évadban sem, amely még több izgalmat kínál. Azok számára sem lesz unalmas, akik követik a sporteredményeket, mert megmutatja, hogyan élik meg a 2022/23-as szezont Wrexham lakói, a személyes történetek legalább olyan fontosak, mint a klub sorsa.  

+1: Volt egyszer egy stúdió

Egyszerűen lehagyhatatlan a listáról a kisfilm, ami úgy ünnepli meg a Disney 100. évfordulóját az animációs stúdió remekeinek megidézésével, hogy rajongói szem nem marad szárazon. A nosztalgiafaktort maximumra járató Volt egyszer egy stúdió fejet hajt Walt Disney, a klasszikusokon dolgozó munkatársak munkája, valamint az ikonikus karakterek előtt egyaránt, miközben igyekszik felvonultatni minél többet azokból a szinkronhangokból, akikkel megszerettük ezeket a figurákat. Igen, a magyar változatban is próbáltak figyelni erre, ennek köszönhetően például Dzsini esetében, akinél felhasználták Robin Williams még sosem hallott szövegét, nálunk természetesen Mikó István hallható. Az egész család számára szívmelengető lesz felfedezni a szeretett szereplőket, hangokat, és rácsodálkozni az animációs stílusok találkozására. Talán negédes néha, de gyönyörű múltidézés.  

Mi az, amit hiányoltok a felhozatalból? Van olyan, aminek a felkerülésével nem értetek egyet? Jöhetnek a tippek és vélemények is kommentben, örömmel fogadjuk mindkettőt.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)